Řidič, který uvízl s autobusem na přejezdu, podle soudu trestný čin nespáchal

Řidič, který uvízl s autobusem na přejezdu, nespáchal trestný čin (zdroj: ČT24)

Případ řidiče Josefa Žubora, který s autobusem plným dětí zůstal stát na železničním přejezdu ve Skalici nad Svitavou, nebyl podle názoru soudu trestným činem. Okresní soud v Blansku proto věc předal městskému úřadu v Boskovicích. Původně hrozilo Žuborovi až pět let vězení za spáchání trestného činu obecného ohrožení. Čtvrteční verdikt není pravomocný.

Událost se stala předloni na podzim. Podle obžaloby vjel linkový autobus na přejezd, když už svítila červená světla. Za přejezdem kvůli stavbě a zúžení silnice stála kolona vozidel. Autobus proto zůstal na přejezdu a jedna z klesajících závor mu skončila na střeše. V autobuse cestovalo 40 dětí a tři další dospělí.

Závoru nakonec zvedli dva cestující z autobusu. Díky nim a díky protijedoucímu nákladnímu vozu, který na silnici uvolnil místo, mohl jet autobus dál. Následně kolem projel spěšný vlak se 140 pasažéry.

Stěžejními důkazy se stala fotodokumentace a videozáznam, který na mobilní telefon natočil novinář Petr Kozelka. Ten i po vynesení rozsudku zopakoval, že řidič vjel na přejezd, když už svítila výstražná světla. 

Soudkyně ovšem poukázala na to, že zadní část autobusu uvízla pouze na manipulační koleji, kde žádný vlak projet nemohl, což řidič autobusu věděl. „Vzhledem ke znalosti přejezdu se na to mohl spolehnout,“ uvedla soudkyně. Vlak navíc projel pomalu po nejvzdálenější koleji od autobusu. Podle ní tak situace nedosáhla obecného ohrožení, a věc bude řešit boskovický úřad v přestupkovém řízení.

Čtyřiašedesátiletý řidič tvrdí, že na přejezd vjížděl, když červená světla nesvítila. „Byla tam udělaná past na řidiče. Z obou dvou stran uzávěrka, zúžení do jednoho směru,“ popisoval situaci u přejezdu. Podle jednatele dopravní společnosti se podobné události na přejezdu stávaly často. 

Žalobce ale viděl situaci opačně: „Obžalovaný vjel na přejezd, přestože neměl zaručeno, že ho bude moci bezpečně opustit. Svědci potvrdili, že jel na červenou. Neměl na přejezdu co dělat,“ uvedl státní zástupce Pavel Kuthan. Zvažuje proto možnost odvolání.