Stromek z lesa se může prodražit

Brno – Lesníci po celé zemi jsou v pohotovosti. Snaží se ohlídat lesy před zloději vánočních stromků. Někde zakázali vstup do lesa, jinde stromky moří speciální směsí. V lesním podniku Křtiny na Blanensku navíc na zloděje líčí fotopasti. Věří, že tak své stromky uchrání – loni přišli o celou stovku.

Zatímco na jaře lesní dělník Roman Kus z Bílovic nad Svitavou vysazuje nové stromy, v zimě se musí starat, aby je nikdo neukradl. Na začátku adventu denně stříká na 1 500 jehličnanů speciální směsí, která při pokojové teplotě zapáchá. Některým stromkům také stříhá větvičky. Podobně upravuje ohrožené stromky lesník Petr Podlipný ze Křtin. Do lesa vyráží se zahradnickými nůžkami. „Ustřihnutím větví dojde ke znehodnocení stromku. Jedná se hlavně o atraktivní porosty jedlí nebo borovic douglasek,“ vysvětluje, jak se snaží stromky před zloději uchránit.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Do hlídání ale správci lesa zapojují i moderní techniku, zejména takzvané fotopasti. Ty reagují na pohyb a hajný dostane hned na mobilní telefon informaci v podobě MMS, že se kolem stromků někdo pohybuje. „V tu chvíli můžu vyrazit do lesa a případného lupiče chytit,“ přibližuje hajný Miroslav Nivnický. „Pokud zloděje na místě přímo při krádeži chytneme, tak mu ten stromek prodáme. Vystavíme mu bloček na pět tisíc,“ dodává.

Dalším způsobem, jak předejít krádežím, je nabídka samotných lesníků. Ti na vybraných místech stromky prodávají přibližně za polovinu ceny, než za kolik jsou k dostání u prodejců ve městech. Symbol Vánoc nabízejí už od sta korun.