Lékaři se v Brně učí rychleji reagovat, kurz láká i zahraniční doktory

Odolnost vůči stresu, rychlé reakce a pohotovost prověřuje speciální kurz pro lékaře a sestry ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Díky dotaci z kraje teď navýší své kapacity a otevře se i zahraničním doktorům.

„Paní Nováková, zkuste mi něco říct. Jak se jmenujete?“ Základní otázky, které pokládají mladí lékaři v rámci školení. V něm si nanečisto zkouší ošetřit pacientku s cévní mozkovou příhodou, které ochrnula část těla a dělá jí potíž mluvit.

„Z mého pohledu bych řekl, že člověk není možná pod takovým stresem, má možnost udělat chybu, protože si to jen v uvozovkách zkoušíme,“ popsal kurz sekundární lékař z Fakultní nemocnice u svaté Anny - Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) Ondřej Volný.

Školení naučí lékaře pohotověji reagovat

V reálném životě pět minut udělá v pacientově zdraví nevratný rozdíl, právě při cévní mozkové příhodě proto je rychlost a pohotovost lékařů rozhodující. „V současné době čas od příjezdu pacienta do nemocnice k léčbě je řádově kolem padesáti, šedesáti minut,“ uvedl vedoucí iktového centra ve Fakultní nemocnici svaté Anny - ICRC Robert Mikulík.

Dodal, že cílem tohoto projektu je, aby pacienti s cévní mozkovou příhodou, kteří budou dopraveni do nemocnice, byli léčeni co nejrychleji.

Kurzem prošly už stovky zdravotníků

Místní doktoři mají díky speciálním lekcím oproti celorepublikové statistice náskok. Ošetření jim trvá jen čtvrt hodiny. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny už proškolili stovku doktorů a sester, kteří budou vědět, jak rychleji reagovat při cévní mozkové příhodě.

Lékaři se do Brna přijíždějí učit i z ostatních regionů. Třeba ve Vyškově se díky projektu změnily některé zaběhlé nemocniční postupy. „Hlavní změna spočívá v tom, že veškerá péče o pacienta v prvních minutách po příjezdu do nemocnice se odehrává na pracovišti počítačové tomografie,“ vysvětlil Robert Mikulík. Brněnský kurz zaujal i zahraniční nemocnice, na kurz například dorazí lékaři z Ukrajiny.