Babiš připustil, že by krachující OKD mohl koupit stát

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že stát by případně koupil OKD řádově za desítky milionů korun, přesnou hodnotu ale neví. OKD již s nabídkou k jejímu odkupu oslovila státní podnik Prisko.

Soukromí investoři nepředložili takovou nabídku, která by umožňovala reálně předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci černouhelné společnosti OKD, jež je v úpadku. Tvrdí to ministerstvo financí na základě dopisu, který státní společnosti Prisko zaslalo během minulého týdne vedení těžební firmy.

Ministerstvo financí, které vykonává v Prisku akcionářská práva, v úterý uvedlo, že státní podnik obdržel od firmy nabídku, aby zvážil možnost odkupu OKD. Vláda přitom v únoru neschválila odkup firmy státním podnikem Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Stát už loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun.

„Pokud nám OKD teď oznámilo, že nemá dobrou nabídku, tak musíme jako stát, respektive jako Prisko, které tam má 150 milionů korun, situaci řešit,“ uvedl Babiš s tím, že jinak by firma mohla zbankrotovat. Stát už loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun. MF v úterý uvedlo, že firma dosud vyčerpala částku, která nepřekročila 150 milionů korun. Prisko také nominovalo dvě osoby, které doplnily management OKD. Jde o finančního ředitele Michala Sládka a člena představenstva Michala Kuču.

Vláda v únoru neschválila odkup firmy státním podnikem Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že nejlepší řešením situace OKD by přesto byl právě odkup Diamem, Prisko podle něj nemá dostatek zkušeností.

Diamo je zkušený, znalý těžař, který aktivně těží, který to umí, který má zkušenosti se zahlazováním hornické činnosti jako nikdo jiný v České republice. Tudíž je ideálním partnerem pro řešení situace v Moravskoslezském kraji.
Josef Středula
předseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Doplnil, že na současném vývoji situace mu nejvíce vadí fakt, že to byl právě Babiš, který se v únoru proti prodeji Diamu postavil. Firma už přitom podala na koupi OKD předběžnou nabídku. „Problém je, že stát mohl už toto (koupě OKD) udělat, dokonce to i předběžně udělal. Ale právě ten, který teď říká, jak se do toho vstoupí, tak ten tomu zamezil. To je na tom celém prazvláštní,“ dodal.

Vedení OKD obdrželo podle dřívějších informací při hledání strategického investora dvě finální nabídky. Podle informací ČTK podala nabídku na koupi OKD společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Druhým zájemcem měl být podle Hospodářských novin zahraniční hedgeový fond.

Věřitelé chtěli po OKD desítky miliard

Společnost OKD loni skončila v úpadku poté, co na sebe sama podala insolvenční návrh. Do potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun.

Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí.

I se zaměstnanci dodavatelských firem nyní v OKD pracuje zhruba 11 000 lidí. Jedním z úsporných opatření je ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov k 31. březnu.