Peníze za záchytná centra pro migranty vylepšují obecní rozpočty

Peníze za záchytná centra pro migranty vylepšují obecní rozpočty (zdroj: ČT24)

Do záchytných zařízení v Česku za uplynulý rok přibylo přes 600 cizinců, nejčastěji šlo o Ukrajince a Afghánce. Obce, ve kterých detenční centra jsou, za to dostávají od ministerstva vnitra peníze – pravidelný čtvrtletní poplatek a jednorázovou dotaci. Takové peníze pak výrazně vylepšují obecní rozpočty.

Třeba v Tisu u Blatna na Plzeňsku na peníze ještě čekají, z ministerstva vnitra jim má přijít milion korun za uprchlíky v Balkové.

„Nám to pomůže, protože milion korun je jedna třetina rozpočtu obce,“ říká starosta Tisu Jan Křepelka (KSČM). Jednorázovou dotaci použije na opravu jednoho kilometru místních silnic. „Dáme komunikace dohromady a víme, že máme na 30 let pokoj,“ dodává.

Kanalizaci ve vesnici si místní postavili sami v 70. letech, dokumentaci k ní nemají. Je potřeba ji vyčistit a zakreslit. Místní doufají, že i na to z ministerského milionu zbyde. Pokud ne, chtějí na to ušetřit z pravidelných poplatků.

V Tisu u Blatna na Plzeňsku očekávají milion korun za detenční centrum v Balkové
Zdroj: ČT24

„Já osobně bych udělala kanalizaci, musíme pomýšlet taky na čističku,“ říká obyvatelka Tisu u Blatna Marie Čapková. „Možná by stálo za to podpořit trošičku i kulturní rozvoj,“ dodává Tereza Blailová.

Obce, které mají v katastru detenční zařízení, dostanou i letos od ministerstva vnitra 10 korun za den pobytu cizince. Loni dostaly čtyři obce peníze poprvé, Správa uprchlických zařízení mezi ně rozdělila skoro 400 tisíc korun. První peníze dostal už i Tis u Blatna – uprchlíci v Balkové jsou totiž od loňského podzimu, kdy je tam ministerstvo přestěhovalo z Drahonic. 

Poplatky obcím za cizince v záchytných zařízeních
Zdroj: SUZ MV ČR

Uložit