Oprava průtahu přes Náchod do Polska se odkládá, dvě obce jsou proti

Oprava průtahu přes Náchod se odkládá (zdroj: ČT24)

Zahájení opravy silnice přes Náchod k polské hranici, které mělo začít o víkendu, se odkládá. Proti trase objížďky pro kamiony vznesly výhrady obce Horní Radechová a Kocbeře. Ředitelství silnic a dálnic kvůli tomu zatím nedostalo povolení k vedení objízdné trasy.

Oprava průtahu Náchodem začala loni, letos se mají opravovat dva úseky, od vjezdu do Náchoda po křižovatku Slávie a úsek na výjezdu z Náchoda ke státní hranici. Objížďka se má, stejně jako loni, týkat kamionové dopravy jedoucí z Polska a od Broumova.

Kamiony by měly ve směru na Hradec Králové jet 65 kilometrů dlouhou objížďkou přes Horní Radechovou, Červený Kostelec, Úpici, Trutnov a Kocbeře. Ve směru od Hradce k hranici by měly projíždět stavbou. Osobní auta budou jezdit přes stavbu a objížďkami ve městě.

Obce si stěžují, že s nimi o plánované objížďce nikdo nejednal

Obce Horní Radechová a Kocbeře však nedaly k objížďce kamionů souhlas. Vedení Horní Radechové uvádí, že jejich připomínky donedávna nikdo neřešil. „Loni nás ujišťovali, že objížďka přes nás již v roce 2017 nepovede, že provoz v Náchodě bude kyvadlový,“ uvedl starosta Jiří Seidl.

„Rozzlobilo nás to, že s námi nikdo nejedná,“ pokračuje Jiří Seidl. „Měli na to celou zimu a shánějí povolení a razítko týden před zahájením objížďky,“ dodává. Obci také vadí, že objížďka, která zvýší provoz v obci o 3000 kamionů denně, má trvat osm měsíců.

Starostce obce Kocbeře na Trutnovsku Evě Rezkové vadí, že s obcí nikdo povolení objížďky až do minulého týdne neřešil. „Není to z naší strany blokace, ale nedali nám šanci vznést připomínky. Máme zde čtyři přechody, ale kvůli silnému provozu ani nepřejdeme silnici. Vadí nám hluk,“ řekla. Uvítala by zesílený dohled policie nad dopravou v obci.

Starosta Náchoda: Není to kolegiální, zastavili mi celou stavbu

Ředitelství silnic a dálnic se kritice obcí brání. „Ta jednání probíhala už od počátku února, takže rozhodně odmítáme, že bychom nekomunikovali se zástupci obcí,“ uvedl mluvčí ředitelství Jan Studecký.

Radnice v Náchodě neskrývá zklamání. „Na jedné straně těm starostům rozumím, protože když deset dní předem přijde stát a chce podpis, tak to je velice nepříjemné. Ovšem na druhou stranu musím říci, že to není kolegiální,“ uvedl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). „Zastavili mně kompletně celou stavbu. To se prostě nedělá,“ dodává Birke.

Řešení vzniklé situace nyní mají v rukou úředníci kraje. Na úterý pozvali všechny zúčastněné k jednání. „Po zvážení závažnosti argumentů dotčených obcí posoudíme, zda bude vydáno kladné souhlasné stanovisko o uzavírce,“ uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Případ řeší krajský odbor dopravy a silničního hospodářství.

Odklon tranzitní dopravy má Náchodu přinést až obchvat

Hlavní část opravy průtahu přes Náchod stavbaři udělali loni od poloviny července do prosince. Řidiči tehdy v dopravních špičkách stáli při průjezdu městem v několik kilometrů dlouhých kolonách, nákladní auta jezdila objížďkou přes Trutnov.

Po opravě by měla být doprava na silnici přes město plynulejší a bezpečnější. Celkové náklady opravy jsou přes 130 milionů korun. Město v rámci rekonstrukce tranzitní silnice opravuje také chodníky, veřejné osvětlení a rozhlas. Odklon tranzitní dopravy mezi Českem a Polskem by měl Náchodu přinést až obchvat, o nějž město usiluje zhruba 20 let. V únoru stavba obchvatu získala územní rozhodnutí.