V Rýmařově mají "nemocničního" psa. V práci je osm hodin denně

První „nemocniční“ pes (zdroj: ČT24)

Od minulého týdne slouží kromě lékařů a zdravotních sester v Podhorské nemocnici v Rýmařově také takzvaný nemocniční pes. Na rozdíl od běžných canisterapeutických psů tráví v nemocnici celý den. Jako služebního psa ho totiž dostala přiděleného přímo jedna z místních pracovnic.

Je sedm hodin ráno a paní Wnenková přichází do práce v doprovodu nové posily týmu, border kólie Merlina. Ten ji byl minulý týden přidělen jako služební pes pro výcvik na léčbu pomocí canisterapie.

Na tento typ léčby už jsou zdejší klienti – senioři i tělesně postižení lidé – zvyklí. „Novinkou je ale to, že Merlina teď budou mít v nemocnici po celý den, tedy po celou osmihodinovou směnu paní Wnenkové,“ poznamenala redaktorka České televize Lucie Poništová.

Merlin má za sebou četné zkoušky. Už například absolvoval výcvik pro asistečního psa. „Ale protože měl i nepředvídatelné reakce, musel být z výcviku vyřazen,“ objasnila hlavní sestra Marcela Kadlecová způsob, jakým se zvíře dostalo do nemocnice.

Merlin má svou pracovní dobu – přijde v 7 ráno, odchází v 15 hodin domů. Celou tu dobu je na oddělení.
Radka Wnenková
administrativní pracovnice, Podhorská nemocnice

Podle rýmařovských expertů je přítomnost speciálně vycvičeného psa pro léčebné oddělení přínosem. „Působí i na aktivizaci klienta, ten mu třeba hází věci k aportování, může ho hladit, drbat, nasazovat mu obojek a podobně, což zlepšuje i jeho motorické funkce,“ sdělila rehabilitační lékařka Olga Pavlová.

Merlin má v areálu své zázemí – pelech, misku s pitím i prostor pro odpočinek. „Aby nedošlo k jeho vyčerpání, k vysílení,“ doplnila Radka Wnenková.

Canisterapie se postupně prosazuje

Canisterapii již nabízela či nabízí řada nemocnic v rámci celé České republiky. V Moravskoslezském kraji jde například o zařízení v Ostravě-Vítkovicích či v Českém Těšíně. Psí léčitelé se objevili dokonce také ve frýdecko-místecké škole.

Vůbec prvním oficiálním nemocničním canisterapeutem v České republice se před třemi lety stala fenka zlatého retrívra Fanynka. Pacientům pomáhá v Nemocnici Na Bulovce. Má dokonce i své stránky na sociální síti Facebook.

  • Pojem canisterapie je složen ze slov canis – pes a terapie – léčení. Je to způsob terapie, která využívá pozitivního působení psa na duši i tělo člověka. Ve světě se tato metoda rozvinula v padesátých letech minulého století, v Česku se začala používat až po roce 1990. Kontakt se psy pomáhá v domovech důchodců, dětských domovech, ústavech pro mentálně a fyzicky postižené i v některých nemocnicích.

Podhorská nemocnice patří do skupiny Agel, která podle ČTK převzala obě současná pracoviště Podhorské nemocnice v roce 2005. „Od té doby skupina investovala do nákupu nových přístrojů a modernizace Podhorské nemocnice více než 125 milionů korun,“ uvedla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Skupina Agel je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. Kromě České republiky skupina působí od roku 2006 i na Slovensku, zaměstnává téměř 11 000 lidí. V České republice provozuje kromě nemocnic také polikliniky, síť lékáren, laboratoře, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení.