Jak opravit unikátní hotel Avion, když už se šrouby ani skla nevyrábějí?

Před brněnským hotelem Avion vyrostlo devítipatrové lešení. Nejužšímu hotelu ve střední Evropě se dělníci snaží vrátit původní podobu. Nyní se po několika týdnech přesunuli z interiéru ven, aby mohli opravit fasádu a především vzácná okna.

Přestože jsou některá z oken zkřivená, nebo jiným nefungují kličky na otevírání prosklených tabulí, jsou oproti moderním kusům výjimečná. „V dnešní době se už takové technologie nepoužívají. Konstrukce jsou nýtované, šroubované, šroubky se dnes už nedají koupit, používají se jen v Anglii, odkud je objednáváme, některé necháme udělat na zakázku,“ vysvětlil Petr Zouhar zabývající se zakázkovou kovovýrobou.

Na jejich opravu má půl roku, okna by tak měla být hotová letos v červnu. Jejich úprava ale není jednoduchá a ne vždy je možné ji provést na místě. „Konstrukce dveří a oken byly pokřivené, takže jsme je museli celé odvézt na dílnu, kde je kompletně opravíme, nově zasklíme a dáme zpátky,“ potvrdil Zouhar.

Kromě konstrukce je potřeba vyměnit i skla, konkrétně bílá opaxitová, která zdobila hotel původně a jež zmizela. Protože se v současnosti obdobně jako použité šroubky už běžně nevyrábí, musí nová skla majitel Avionu objednat až v Číně.

Kromě oken projde rekonstrukcí také keramická venkovní fasáda. „Je zašlá prachem a zplodinami, je potřeba ji vyčistit tlakovou párou a také doplnit chybějící kachličky,“ popsal stavbyvedoucí Rudolf Vilček.

Hotel se podobou částečně vrátí do 20. let

Zatímco vnější rekonstrukce hotelu teprve začíná, uvnitř už se denně pracuje. Během úprav interiéru vzniknou ve vyšších patrech především moderní pokoje, první patro se v čase vrátí do 20. let, kdy jej stavebníci postavili podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse. Nebudou v něm jen historické pokoje, ale také koupelny anebo historické telefony. Kvůli historickému návratu části interiéru o desítky let majitelé spolupracují s Moravskou galerií. 

Avion vznikl jako první poválečný hotel v Brně a představuje stěžejní dílo české funkcionalistické architektury dvacátých let. Architekt se musel vypořádat s extrémně úzkou, původně středověkou parcelou, která má šířku pouhých osm metrů. Původně byla dvě nejnižší podlaží vyhrazena pro kavárnu, v dalších sedmi byly hotelové pokoje.

Podobu hotelu Avion navrhl ve 20. letech 20. století funkcionalistický architekt Bohuslav Fuchs. Budova vysoká 40 metrů, jejíž průčelí měří jen 8 metrů, byla dostavěna roku 1928 a je jedním z nejužších hotelů v Evropě. Od počátku objekt fungoval jako hotel s 50 pokoji, v přízemí byla kavárna.

Kvůli svému nezvyklému vzhledu byla budova v roce 1958 zapsána na seznam nemovitých památek. Poté začala postupně chátrat a probíhaly v ní jen dílčí opravy, při nichž ale byly necitlivě odstraněny prvky původního vybavení. Před 11 lety hotel koupil člen cirkusového rodu Stanislav Berousek. O pět let později byla budova zařazena na seznam národních kulturních památek České republiky.

Zdroj: Wikipedia

Hotel navrhl architekt Bohuslav Fuchs
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Majitelé o opravu Avionu usilovali už léta

Rekonstrukce hotelu by měla být hotová do konce letošního roku. O jeho opravu usilovali jeho nynější majitelé Stanislav a Františka Berouskovi ze známého cirkusového rodu od chvíle, kdy jej odkoupili v roce 2005 od restituentů. Po dokončení oprav by hotel měl návštěvníkům nabídnout 36 pokojů, o jeden méně, než bylo původně zamýšleno.

Důvodem je změna počtu apartmánů v nejvyšším patře, kde měly být původně tři. Nakonec tam vzniknou jenom dva, které však budou mít celoprosklenou fasádu a zákazníci hotelu tak budou mít výhled na panorama Brna. Kvůli této změně se rekonstrukce odchýlí od projektu Evy Jiřičné, na který majitel sice nesehnal dříve dost peněz, ale přesto se jejími nápady při opravách inspiruje.