V Plzni se protestovalo proti dalším skladům, lidé se bojí nárůstu kriminality

V Plzni se protestovalo proti dalším halám a skladům (zdroj: ČT24)

Na okraji Plzně, v jejím okolí i v dalších částech regionu, hlavně na Tachovsku, se staví nové výrobní a skladové haly. Nese to s sebou další poptávku po zahraničních dělnících, a jak ukazují policejní statistiky, také nárůst kriminality. Místním se záměry nelíbí a uspořádali kvůli tomu shromáždění na plzeňském náměstí Republiky.

Na shromáždění přišlo zhruba 300 lidí. Podle zastupitelů Litic u Plzně, kteří na demonstraci také vystoupili, nedodržuje projekt budování průmyslového parku jejich územní plán. Navíc podle obyvatel Litic může dojít ke zvýšení kriminality v souvislosti s přílivem dělníků ze zahraničí.

Problémy jsou už dnes v centru Plzně. Například Americká třída je vyhlášená častými potyčkami cizinců, které v mnoha případech končí vážným zraněním. Právě proto policie bary a herny v této ulici častěji kontroluje.

„Pocit bezpečí samozřejmě přichází s přítomností hlídky, která je tam celou noc. Lidé se nemusí nikam dovolávat a ví, že v každý okamžik je dostupná policie,“ říká krajský ředitel policie Pavel Krákora.

Policisté se v tomto místě ale také stále častěji zaměřují na nelegální pobyt cizinců a jejich falešné doklady. „Od začátku roku jsme zaznamenali přes padesát případů padělaných dokladů. My samozřejmě zahajujeme úkony trestního řízení a soud poté nařizuje i vyhoštění,“ vysvětluje policejní mluvčí Martina Korandová.

Problémy se zvýšenou kriminalitou policisté neřeší jen v centru města, ale také v prostorách a okolí ubytoven. „V některých specializovaných ubytovnách nám jejich návštěvníci a uživatelé páchají trestnou činnost a ty statistky se významně zvyšují,“ potvrzuje primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

A právě proto město společně s ministerstvem vnitra připravuje změny v legislativě. Zpřísnit by se měl zákon o pracovních agenturách a také ubytovnách.