Bývalý pohraničník školským radním za KSČM - západočeši protestují

Karlovy Vary – Kantoři ze středních škol v Karlovarském kraji napsali otevřený dopis hejtmanovi. Nechtějí, aby bývalý pohraničník Václav Sloup (KSČM) jako krajský radní dohlížel na činnost západočeských středních škol. V řadách pohraniční stráže sloužil Sloup 27 let. Kdyby se státní hranice s Českou republikou opět střežila stejně jako za socialismu, německá strana by to podle jeho slov vítala.

Nový radní pro školství v Karlovarském kraji Václav Sloup v minulosti pracoval jako politický pracovník u pohraniční stráže. Dnes je členem komunistické strany a tato kombinace minulosti a současnosti se kantorům nelíbí. Hejtmana a krajskou radu vyzvali otevřeným dopisem, aby zvážili výměnu školského radního.

Sám Sloup ale svoji roli vidí spíše jako manažerskou a politickou. Do obsahu školní výuky prý zasahovat nechce. Přesto by ale podle něj například výuka o 50. letech 20. století by neměla být jednostranná. Lidé, kteří v době nesvobody chtěli překročit hranici, byli podle něj narušitelé a porušovali tehdejší zákon.

Sloup: Němci by uvítali hlídání hranic jako před rokem 1989

„Podle poznatků, které mám z druhé strany, by (Němci) velmi přivítali, kdybychom ty hranice hlídali jako před rokem 1989. Bylo by tam méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky,“ uvedl Sloup.

Starosty příhraniční Aše Dalibor Blažek (nez.) považuje takové srovnání za nepatřičné. „Je pravda, že Němci mají problém s dovozem drog z Česka, ale to se netýká naprosté většiny lidí. Pro nás jsou naopak důležité přeshraniční kontakty lidí a spolků. I pro děti je otevřená hranice dnes samozřejmost a ani si neumím představit, že to bylo někdy jinak,“ řekl. Podle jeho slov byla právě Aš svou polohou postižena přísnou ostrahou hranice. Ještě v 80. letech stály policejní hlídky už před Aší u Hazlova a v 50. letech se do města bez propustky vůbec nesmělo.

Protesty proti náměstkovi z KSČM sílí (zdroj: ČT24)

Německo v posledních letech opravdu zpřísnilo kontroly na silnicích v pohraničí, a to především kvůli dovozu drog z České republiky, zejména pervitinu. Na téma drogové turistiky spolu opakovaně jednali i ministři vnitra Česka a spolkových zemí na pomezí obou států.

Obsazení křesel krajských radních pro školství komunisty se nelíbí lidem ani v dalších krajích, kde se tak stalo. Zástupci KSČM nyní dohlížejí na činnost středních škol v Jihočeském, Olomouckém a Královéhradeckém. Největší protesty se rozpoutaly na Českobudějovicku, kde studenti svolali i demonstrace. Hejtmani ale své nové radní nechtějí měnit, poukazují, že možnost účastnit se „krajské vlády“ mají komunisté díky svému úspěchu ve volbách. Navíc zdůrazňují, že krajští radní nemohou do výuky prosazovat ideologii – na starost mají hlavně financování škol.