Šéf Plzně 2015 Froyda končí, nechce tříštit síly

Plzeň - Projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 přišel už o druhého ředitele. Z funkce šéfa městské společnosti odstoupil Tomáš Froyda, který je zároveň ředitelem divadla Alfa. Podle svých slov se chce nadále věnovat pouze divadlu. Froyda dnes své rozhodnutí oznámil správní radě společnosti, na jeho post bude vypsáno výběrové řízení, a to zhruba v polovině prosince. Froyda společnost povede do doby, než se najde jeho nástupce. Oficiálně mu od 1. prosince běží dvouměsíční výpovědní lhůta.

Froyda řekl, že nebude nadále tříštit svoji pozornost mezi dva projekty. Zároveň chce předat funkci někomu, kdo se jí bude moci věnovat na plný úvazek. „Chci se nadále věnovat pouze divadlu. Nechci ale z projektu odejít tak, aby to negativně ovlivnilo práci týmu, naopak chci vše kontinuálně předat svému nástupci,“ uvedl. Zvážil prý i rodinné důvody a podle svých slov rozhodlo i to, že se „cítí být bytostně divadelníkem“. 

Froyda popřel, že by hlavním důvodem jeho rozhodnutí bylo to, že projekt zatím bojuje s nedostatkem peněz. Už nyní je totiž jasné, že peníze nebudou na všechno. Aktuálně má zajištěno zhruba 20 milionů eur (asi 750 milionů korun), potřeba by ale byla podle Froydy částka ještě o 300 milionů korun vyšší. „Když jsem do projektu vstupoval, věděl jsem, že těch peněz ve srovnání s tím, co se deklarovalo v přihlášce, není mnoho,“ uvedl. Podle Froydy nebyly ale dosud vyčerpány všechny možnosti.

Plzeň, evropské hlavní město kultury
Zdroj: ČT24

Podle náměstka plzeňského primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) muselo vedení projektu některé akce úplně zrušit. Město chce jednat o finanční podpoře s krajem, ten ale zatím žádnou větší částku nepřislíbil. Problém je i se soukromými sponzory, ti chtějí vědět konkrétně, na které akce jejich peníze půjdou. Průběh celého projektu hodnotila i komise v Bruselu, výsledky zveřejní během 14 dnů. I ta doporučila vedení projektu, aby omezilo některé větší části programu a soustředilo se na některé méně nákladné.

„Jsem přesvědčen o tom, že ředitel, který vzejde z konkurzu, by měl dovést celý projekt až do roku 2015,“ řekl ČTK plzeňský primátor Martin Baxa. Jeho náměstkyně Eva Herinková připustila, že je možné, že se i město pokusí přímo nějaké vhodné osobnosti na uvolněný post oslovit.

Společnost Plzeň 2015 připravuje západočeskou metropoli na Evropské hlavní město kultury v roce 2015. Froyda je ředitelem Plzně 2015 od loňského listopadu. Vystřídal Milana Svobodu, který stál od začátku u projektu plzeňské kandidatury a pomohl městu k vítězství a získání titulu, poté na vlastní žádost odešel. Nejde o první změnu na vysokých místech společnosti. Ve zlém odešla z týmu loni Yvona Kreuzmannová, bývalá umělecká vedoucí projektu. Právě Froyda navrhl, aby jí nebyla prodloužena smlouva. Na její místo nastoupil herec Petr Forman.

Vstup Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)