Jihomoravské krajské nemocnice dostanou smlouvy s VZP na 5 let

Brno - Všechny krajské nemocnice v Jihomoravském kraji dostanou od Všeobecné zdravotní pojišťovny dlouhodobé smlouvy na pět let. Zachované by měly zůstat i odbornosti. Městská nemocnice v Hustopečích pak dostane místo jednoleté smlouvy tříletou. Pojišťovna tak změnila původní návrh, ve kterém některým páteřním nemocnicím nabídla jen střednědobé smlouvy a chtěla reorganizovat jednotlivé odbornosti a oddělení. Vyplynulo to z jednání vedení kraje, nemocnic a pojišťovny.

Jedna z páteřních krajských nemocnic je i v Kyjově. Podle původního návrhu měla dostat střednědobou smlouvu a mělo se jednat o reogranizaci deseti oddělení z 25. „Smlouvu dostaneme na pět let a žádné oddělení nemocnice se neruší,“ popsal výsledek dnešního jednání ředitel nemocnice Petr Svoboda.

Při jednání se vedení kraje opíralo o memorandum, které 9. listopadu podepsal hejtman Michal Hašek (ČSSD), ministr zdravotnictví, šéf VZP a šéf svazu zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Dlouhodobé smlouvy v něm byly zakotveny.

V příštích letech by se mělo zrušit v Česku 6 000 akutních lůžek. V Jihomoravském kraji se jich má seškrtat podle hejtmana Haška kolem 560. Na jižní Moravě je celkem 9 000 lůžek. Rušení těch akutních kritizuje například místopředsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Božena Jurašková, podle ní může toto opatření uškodit seniorům.