Smog je zpět, dusí hlavně Bohumín

Bohumín/Děčín – Po krátkém období, kdy bylo v Moravskoslezském kraji možné nadechnout se, je zpět smog v plné síle. Hygienické limity koncentrace polétavého prachu jsou překročeny až čtyřikrát. V příštích dnech by se ale měly rozptylové podmínky zlepšit, smog by se tak mohl rychle rozptýlit. Prach v ovzduší dusí i obyvatele Děčína.

Ochlazení, ke kterému má dojít již v noci na čtvrtek, by mělo výrazně zlepšit rozptylové podmínky. Lidé na severu Moravy, v českém Slezsku, ale i v severních Čechách se tak mohou těšit na čistší vzduch, zatím by ale ještě měli zadržet dech. Po krátkodobém zlepšení o minulém víkendu jsou teď hodnoty koncentrace částic prachu menší než 10 mikrometrů, které naměřily meteorologové zejména v Moravskoslezském kraji, velmi vysoké.

Nejhůře se dýchá v Bohumíně. Celodenní průměr hodinových měření dosáhl 222 mikrogramů na metr krychlový, ovzduší ve městě tak je nejšpinavější v republice. Ve Věřnovicích je průměrná koncentrace prachu 176 mikrogramů na metr krychlový za hodinu, v Ostravě-Přívoze 164 mikrogramů. Okamžité hodinové hodnoty přitom nedávají naději na výraznou změnu.

Nadlimitní koncetrace prašných částic v ovzduší jsou i na dalších místech – zejména na Mostecku a také v Hradci Králové. Jemný prach dusí i obyvatele Děčína. Město je v údolí Labe, a proto se v něm drží smog.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)