Měření na pardubickém letišti opět potvrdila: Hluk nepřekračuje limity

Pardubice - Letadla a vrtulníky v okolí pardubického letiště nepřekračují hygienické normy, potvrdily to výsledky měření. Analýzu si objednala armáda. Na letišti cvičí čeští i zahraniční piloti a obyvatelé z okolí si stěžují na neúnosný hluk.

Specializovaná firma měřila hluk v okolí pardubického letiště dva dny. Sledovala letadla vojenská i civilní. Odborníci tvrdí, že podle předběžných výsledků hluk nepřekračuje hygienické limity. Konkrétní hodnoty zveřejní do týdne. „Na těch dvanácti měřicích místech máme k dispozici skoro asi 1 700 naměřených dat,“ uvedl Libor Ládyš, jednatel firmy měřící hluk.

Firma tvrdí, že analýza je přesná a odpovídá skutečné hlukové zátěži v okolí letiště. „Můžeme to doložit, protože jsme byli i na věži, takže přesně víme, které typy letadel létaly, jakým způsobem létaly,“ dodal Ládyš.

Obyvatelé v okolí letiště si ale na letový provoz dále stěžují. „Nám nejvíce vadí průlety jako takové, které nejvíce ničí životní prostředí a sluch,“ uvedl Pavel Setíkovský, obyvatel Pardubic. „Dopravní letadla, si myslím, že nijak nenarušují a stíhačka je během pěti vteřin pryč. Hluk je nepříjemný u těch vrtulníků,“ uvedl Pavel Sehnoutek /nestr./, starosta Starého Máteřova.

Ovšem právě na tyto armádní stroje si nespokojení obyvatelé zřejmě budou muset  zvyknout. V Pardubicích by totiž mělo v roce 2015 vzniknout středisko Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů vrtulníků.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)