Unikátní objev: Kousek od Hlučínska byla nacistická podzemní továrna

Bývalá nacistická továrna (zdroj: ČT24)

Ostravská skupina takzvaných urbexerů, kteří na vlastní riziko propátrávají opuštěná místa zbudovaná člověkem, objevila za hranicemi v Polsku, jen kousek od Hlučínska, unikátní podzemní nacistickou továrnu. Po továrně, či spíše jejích pozůstatcích, s názvem Krabbe pátrali nadšenci pět let.

„Za války tam probíhala utajená výroba munice pro nacistické Německo,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová s tím, že jde o první objev nacistické podzemní továrny, která bezprostředně souvisí i s územím Moravskoslezského kraje.

Do 70. let 20. století se zde těžil sádrovec. V letech 1944 až 1945 ale podzemí zčásti zaplnila nacistická zbrojní výroba. Podle Markéty Radové se tu vyrábělo v utajení. I proto nejspíše chybí jakékoli odkazy k nacistickému Německu. V podzemí se dnes kvůli vlhku daří houbám.

Spletité chodby, na které urbexeři při svém průzkumu narazili, se mohou vinout i pět pater pod zemí. V jejich odhalení však brání voda, která pozůstatky bývalé továrny zatopila.

Kam až by ty chodby mohly vést? Říká se, že až do Čech.
Kamil Hrbáček
člen skupiny URBEX-OVA

Podle dobových svědectví pobýval za války na Hlučínsku ve Strahovicích a v hřebčíně Albertovec jeden z hlavních nacistických představitelů Hans Kammler. Ten měl mimo jiné na starosti vznik utajených podzemních továren. Zmínka o něm nadšence přiměla pátrat po továrně Krabbe. Loni na podzim ji konečně našli.

  • Hans Friedrich Karl Franz Kammler (29. srpna 1901 – 9. května 1945?) byl německý nacistický stavební inženýr a zástupce Waffen-SS. Během druhé světové války řídil továrny na nacistické tajné zbraně (například letadlo Me 262 a raketa V-2). Měl ovládat až 14 milionů lidí, hlavně pracujících vězňů.
  • Datum a místo úmrtí nejsou známy, podle některých spekulací spáchal v květnu 1945 v Praze sebevraždu nebo ho zastřelila jeho jednotka, aby nepadl do rukou nepřítele. Podle jiných spekulací uprchl sám nebo díky dohodě se spojenci, podle které mu bude zajištěna svoboda výměnou za asistenci při odkrývání nacistických tajných zbraní. Podle deníku Die Welt je možné, že ho zachránila americká tajná služba OSS, předchůdkyně CIA.

Součástky pro zbrojní průmysl se původně vyráběly nedaleko odsud - v jedné z největších polských továren na koberce. Ta skrývala i další připomínku válečných krutostí - vlasy obsahující smrtící cyklon B.

„Objev je to významný, o té továrně se z archivních materiálů vědělo,“ sdělil historik Slezského zemského muzea Ondřej Kolář. Podle odborníků by v okolí Opavy mohly být nejméně další dvě lokality, ve kterých by se mohly nacházet podzemní nacistické továrny.