Bývalý náměstek hejtmana před soudem kvůli údajně předraženým sypačům

Okresní soud v Jihlavě začal řešit kauzu bývalého náměstka hejtmana Vysočiny Libora Joukla (ČSSD) a také ředitele krajských silničářů Jana Míky. Oba jsou obvinění z předraženého nákupu sypačů pro krajskou správu a údržbu silnic. Podle žalobců byl nákup předražený o 33 milionů. Joukl i Míka ale svou vinu od počátku odmítají.

  • Na veřejné projednání případu se mohlo dostat maximálně 18 lidí, víc míst v soudní síni není. Proto se dovnitř smělo pouze se vstupenkou. „Výdej vstupenek začal v 8:00, za půl hodinky se rozdalo 14 lístků,“ dodává pracovník jihlavského soudu Lukář Frydrychovský.

Nákup 28 sypačů Iveco z roku 2009 vyšetřoval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Podle jeho závěrů byla zakázka předražena o 33 milionů korun. Tato škoda byla podle žalobce stanovena jako rozdíl mezi cenou podle uzavřené kupní smlouvy a cenou obvyklou za jednotlivé části dodávky.

Podle státního zástupce Kamila Špeldy obžalovaní při zadání veřejné zakázky nebrali v potaz připomínky odborné veřejnosti na cenovou nevýhodnost a prosadili diskriminační podmínky zadávací dokumentace, které byly výhodné jen pro jednoho uchazeče.

Joukl: Kraj odmítl uplatnit nárok na náhradu škody

Joukl i Míka vinu od začátku odmítali. Výběrové řízení na nákup sypačů bylo podle Joukla už dříve prověřeno, mimo jiné i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, aniž by bylo shledáno porušení zákona.

Soud začal řešit kauzu údajně předražených sypačů (zdroj: ČT24)

Joukl také upozornil na to, že Kraj Vysočina, jemuž údajně vznikla škoda, odmítl uplatnit nárok na její úhradu. O tom, že kraj nebude v této kauze uplatňovat práva poškozeného, rozhodli krajští radní v prosinci 2014. Míka se zase při výslechu odvolával na stanovisko ústavu soudního inženýrství, podle něhož mohli zadávací podmínky splnit i ostatní uchazeči.

Žalobce poslal případ k soudu už počátkem roku 2015. Soud pak sice zastavil trestní stíhání, stížnosti státního zástupce ale vyhověl krajský a soud a rozhodl, že se má nařídit hlavní líčení.

Joukl už kvůli aféře nekandidoval v loňských krajských volbách. Aktuálně je zaměstnán jako investiční náměstek ředitele Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina.