Podnikatel Snášel má na krku další obvinění, dluží už přes miliardu

Tábor – V nebývalém dluhovém kolotoči se ocitl podnikatel Stanislav Snášel, majitel společnosti L. a S. Tábor. Od května je ve vazbě kvůli nesplacení dluhu ve výši 270 milionů korun. Peníze půjčené na stavbu Domova pro seniory ale neuhradil. Aktuálně přitom policie obvinila Snášela z dalšího prohřešku. Tentokrát by škoda měla být 55 milionů korun. Mírou zadlužení je jeho případ výjimečný. Společnosti i svým věřitelům už dluží přes miliardu korun.

Nejdřív byl táborský podnikatel stíhán z úvěrového podvodu, poté ze zpronevěry a nyní mu policie připisuje další vinu kvůli penězům. „V roce 2009 si jako fyzická osoba půjčil 40 milionů korun a zároveň odebral zboží, služby a samozřejmě v té době věděl, že nebude schopen jako firma svým závazkům dostát,“ vysvětlil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Snášelovo podnikání má dvě odlišné podoby. Na jedné straně se snaží budovat nové byty, řadové domy nebo soukromý domov důchodců. Za jeho aktivními plány ale stojí více než tři stovky věřitelů a jejich pohledávky. „Jsou to závazky jak vůči soukromým osobám od padesátitisícových dluhů až po stamilionové částky, které dluží bankám,“ zmínila Ivana Touscheková z úřadu IKT Insolvence.

Pohledávky, které uplatnili věřitelé, dosahují v případě Snášela až 1,08 miliardy korun a pocházejí z uplynulých pěti let. Podle policie jde o zcela nevídaný případ.

Na začátku prosince by u pobočky Krajského soudu v Táboře mohl zaznít první rozsudek. I když senát rozhodne, že je Stanislav Snášel nevinný, nebude pravděpodobně soud jeho podnikání řešit naposledy. Také není jisté, jak velká část uznaných pohledávek se jeho věřitelům vrátí.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)