Nová Karolina roste. V připravovaném komplexu si lidé zamluvili už polovinu bytů

Komplex Nová Karolina se rozrůstá (zdroj: ČT24)

Druhá etapa výstavby areálu Nová Karolina svižně probíhá. První práce začaly v únoru. Pod patronátem developera NKRD v tomto obchodním a zábavním centru vyrůstá nový bytový dům, který se bude nacházet u náměstí Biskupa Bruna.

„V přízemí budou komerční jednotky, podobně jako ve vedlejším komplexu,“ zjistila redaktorka České televize Lucie Poništová. Dům samotný nabídne 65 bytů.

Je o ně přitom velký zájem. Polovina z nich je už rezervována, poznamenal zástupce RKND Libor Tandler s tím, že nemovitosti mají být dokončeny v září příštího roku. Jedná se o bytové jednotky ve 2. až 9. nadzemním podlaží s dispozicemi 1+kk-4+kk. Jejich budoucí majitelé budou moci parkovat v podzemní garáži.

Architektonická vize II. etapy
Zdroj: repro foto/rezidence-novakarolina2.cz

V areálu je nutné vybudovat potřebnou infrastrukturu. „A také provést sadové úpravy,“ zmínila Lucie Poništová, podle níž by zde mohlo vzniknout dalších sedm obytných komplexů. 

Multifunkční centrum vyrůstá na území Nové Karoliny, na jejímž místě byl ještě ve druhé polovině 20. století rozsáhlý průmyslový areál, postupně od roku 2008. Tvoří ho nyní na 240 obchodů, několik bytových domů a vlastní ulice s náměstím.

  • Již ve 14. století byl na území Nové Karoliny v provozu vodní mlýn. Rozvoj průmyslové činnosti zde však začal až s příchodem vídeňského bankovního domu Rothschildů, kdy byl poprvé otevřen uhelný důl Karolina.
  • Ve 20. století zde docházelo k postupnému útlumu průmyslové aktivity. Například provoz koksovny byl ukončen v roce 1964, elektrárna byla zrušena o deset let později. Bezprostředně poté následovala demolice všech objektů a zařízení kromě dvou objektů - takzvané Elektrocentrály a Ústředny. Obě budovy jsou dnes chráněny jako památky průmyslové architektury.
  • Zdroj: www.nova-karolina.cz

Nová Karolina se rozkládá přibližně půl kilometru od historického centra Ostravy. Lokalita je orámována ulicí 28. října, na západě ulicí Místeckou a železniční tratí, na jihu Frýdeckou silnicí a řekou Ostravicí a na východě stávajícím areálem výstaviště Černá louka.

Novokarolinské pozemky se vrátily městu

Ostrava získala zpět do vlastnictví necelý hektar pozemků v oblasti Nové Karoliny v centru města za deset milionů korun bez DPH. Dalších zhruba 6,5 hektaru město od developera obdrželo zdarma, což mu zaručovala smlouva. Celkem tak Ostravě připadlo zhruba 7,5 hektaru pozemku v lukrativní části krajské metropole.

Společnost Multi Development na pozemcích v lokalitě Nové Karoliny původně plánovala rozsáhlou výstavbu rozdělenou do čtyř etap. Za pozemky o rozloze 14 hektarů v roce 2006 městu zaplatila 227 milionů korun.

Developer ale nakonec uskutečnil jen první etapu a druhá právě probíhá. Chystaný administrativní objekt ale budovat už nebude, a městu tak pozemek vyhrazený pro tuto stavbu nabídl k odkoupení. Podle znalce má nyní hodnotu zhruba 53 milionů korun, když jej společnost od města odkupovala byla jeho cena asi 14,4 milionu korun.