Chovanec: Drábová nesmí být zároveň zastupitelkou a šéfkou úřadu pro jadernou bezpečnost

Drábová chce nechat dojít věc až k soudu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra trvá na tom, že je funkce Dany Drábové v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost neslučitelná s mandátem krajské zastupitelky. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) proto napsal na kraj dopis, krajské zastupitelstvo by podle názoru ministerstva mělo vyslovit zánik mandátu Drábové. Sama Drábová i hnutí STAN, za které kandidovala, ale výklad ministerstva vnitra odmítá, ve věci prý může rozhodnout jedině soud. Stejný dopis poslal Chovanec i na východ Čech, kde sedí v zastupitelstvu náměstkyně MMR Klára Dostálová.

Středočeské krajské zastupitelstvo odmítlo v úterý zařadit tento bod na program jednání. Podle náměstka hejtmanky Víta Rakušana (STAN) nesedí v zastupitelstvu tolik lidí s právním vzděláním, aby byli schopni posoudit různé právní rozbory.

I podle dalšího náměstka Martina Kupky (ODS) by měl mít konečné slovo soud. „Ani ministerstvo vnitra, ani zastupitelstvo Středočeského kraje nemůže být vykladačem zákonů,“ uvedl Kupka.

Opozice s tím ovšem nesouhlasila. Zastupitel za ČSSD Karel Horčička prohlásil, že celý spor o mandát Drábové je od počátku marketingovou záležitostí, která má nyní souvislost s volbami do sněmovny, což ale zástupci STAN odmítli.

Pokud mandát nezruší zastupitelstvo, může tak učinit ministr

Drábová kandidovala na kandidátce STAN jako dvojka ve středních Čechách. Sama už dříve uvedla,  že jde podle ní o jeden z možných výkladů služebního zákona, s nímž ale nesouhlasí. Proto si chce ponechat obě funkce, dokud jí to bude umožněno. Také podle hnutí Starostů má před volebním zákonem přednost služební zákon, který je novější a souběh funkcí umožňuje.

Podle názoru ministerstva vnitra si ale měli šéfové ve státní správě do tří dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Případně mohli požádat o neplacené služební volno a do tří měsíců poté dát zastupitelstvu doklad o tom, že tak učinili. Tato lhůta v případě Středočeského kraje vypršela v únoru. Zastupitelstvo by nyní mělo podle vnitra vyslovit zánik mandátu kvůli neslučitelnosti funkce. 

V případě, že tak neučiní, ministr vnitra má požádat o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, které se sejde nejpozději do 30 dnů od doručení jeho žádosti. Není-li zániku mandátu dosaženo na tomto mimořádném zasedání, měl by zaniknout mandát člena zastupitelstva kraje okamžikem, kdy to vysloví ministr vnitra.

 Právě na to čeká hnutí STAN i sama Drábová, v takovém případě se pak chtějí obrátit na soud. „Já to míním nechat z mé strany v pasivní poloze, to znamená nedělat žádné kroky právě proto, abych nezablokovala tu cestu k soudu,“ dodala Drábová v úterý. 

Mandát Kláry Dostálové bude zastupitelstvo řešit koncem března

Ve stejné situaci jako Drábová se ocitla i náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která se stala za ANO zastupitelkou v Královéhradeckém kraji, i další ministerští náměstci. Také královéhradecké krajské zastupitelstvo proto dostalo od Chovance dopis. „Řešit se to bude na dalším jednání zastupitelstva, které je naplánováno na 27. března,“ uvedl Dan Lechmann z tiskového oddělení hejtmanství. Nechtěl ale předjímat, jak zastupitelé ve věci rozhodnou.

Ve stejném kraji se loni v listpadu vzdal mandátu zastupitele ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek, který kandidoval na druhém místě kandidátky hnutí ANO. Mašek se svého mandátu vzdal, protože zákon mu neumožňuje být zastupitelem a zároveň ředitelem příspěvkové organizace zřizované krajem.