Jihomoravští celníci kontrolují herny. Zabavili přes 30 herních automatů

Celníci zabavili další hrací automaty (zdroj: ČT24)

Od začátku roku zajistili jihomoravští celníci už desítky nelegálně provozovaných herních automatů. Za to hrozí jejich majitelům ve správním řízení až milionové pokuty. Dohled nad hazardními hrami mají celníci od začátku roku.

Poslední tři automaty, které zatím celníci zabavili, objevili při čtvrteční kontrole v jedné z heren na Znojemsku. „Ukázalo se, že majitel nemá žádné povolení, za tuto nelegální činnost mu hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun,“ okomentovala kontrolu mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Dodala, že celníci na jižní Moravě provedli obdobných razií už osm. „V pěti případech jsme zjistili, že provozovatelé neměli patřičné povolení, proto jsme také zabavili výherní zařízení,“ doplnila mluvčí. Celkem jich správa zajistila 32, jedenáct z nich v baru v Letovicích. Majitel je v obci provozoval také navzdory vyhlášce, která v obci hazard už víc než rok zakazuje.

Starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS) informace o nelegálně fungujících automatech nemá. O zásahu v obci se dozvěděl z médií. „Můžu ze své pozice pověřit městskou policii, aby to prověřila, ale od 1. 1. je to ve správě celní správy, tím pádem by si tu kontrolu měli provést sami, abychom se třeba nepletli do něčeho, na co nemáme právo,“ uvedl starosta.

Počet legálních automatů převažuje

Existenci nelegálně fungujících automatů dokazuje i návštěva jedné z brněnských heren ve vyloučené lokalitě, kam se nedávno vypravil redaktor ČT se skrytou kamerou. Její provozovatel ale jakékoliv pochybení v telefonickém rozhovoru popřel.

Při kontrole heren podle Temňákové využívají celníci databáze, jež doposud existují. „Mapujeme situaci a zatím máme přehled asi o stovce subjektů, které hazard provozují v souladu se zákonem,“ dodala mluvčí.

Bezproblémových zařízení je na jižní Moravě více, než těch v rozporu se zákonem nebo vyhláškou. Aktuálně je legálních automatů něco málo přes 6000. Nejčastěji jde o videoloterijní terminály nebo sázkové hry.