Kam na výlet? Bouzov, Helfštýn i Šternberk otevřely své brány

Hrady se otevírají turistům (zdroj: ČT24)

O víkendu se návštěvníkům otevřou některé památky. Týká se to třeba hradů Helfštýn a Šternberk. Jedno z turisticky nejvyhledávanějších míst na Moravě – hrad Bouzov – je již několik dnů přístupné.

Na většinu zbývajících památek se ale lidé dostanou až v dubnu, kdy začíná hlavní sezona. Například na hrad Bouzov v první den prohlídek dorazilo prvních osm turistů. Během roku jich bude tuto památku obdivovat na 120 tisíc, poznamenal redaktor České televize Martin Laštůvka.

Na turisty zde čeká během letošního roku několik akcí. Třeba oslava 700. výročí první písemné zmínky o majiteli Bouzova. „Chystáme výstavu scanů a faximilií kupních listin, i té první listiny, ve které byl zmíněn Búz z Búzova,“ sdělila kastelánka hradu Bouzov Zuzana Šulcová.

  • O jednu z nejznámějších moravských památek v Olomouckém kraji, hrad Bouzov, usiluje již několik let Řád německých rytířů. Naposledy jejich žalobu na NPÚ, který hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, zamítl okresní soud loni v srpnu. Hlavním důvodem bylo podle soudu to, že předmětné věci byly zkonfiskovány na základě Benešových dekretů německé společnosti, která je tehdy vlastnila, proto je nelze vydat. Řád se proti tomuto rozhodnutí odvolal.
  • Žalobu na NPÚ podala Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů, nyní Německý řád. Obě strany na několika jednáních soudu předkládaly listiny a důkazy, čerpaly například z archivu či bezpečnostních složek. U soudu zástupci řádu například argumentovali tím, že vlastnické právo bylo dříve zapsáno v Moravských zemských deskách, v době nacistické okupace byl podle nich majetek neplatně konfiskován. Řád tvrdil, že se na něj dekrety nevztahovaly.

Šternberk zavede hosty „na půdu“

O víkendu se otevřel také hrad Šternberk. Během března zatím jen o sobotách a pro letošní sezonu i s několika novinkami. Jednou z nich je například prohlídková trasa, která vede až na půdu.

„Návštěvník má možnost se podívat i do prostor, které se běžně neukazují. Může se podívat, jak ta střecha vypadala třeba v období renesance,“ sdělila kastelánka hradu Šternberk Helena Gottwaldová s tím, že lidé si budou moci prohlédnout také unikátní historickou strojovnu výtahu. 

Zájemcům se také představí Kunínský zámek nebo hrad Helfštýn, jehož renesanční palác by se měl po letech plánů dočkat rozsáhlé rekonstrukce včetně zastřešení. Rozhodující bude, jak dopadnou výsledky veřejné soutěže, doplnil již dříve kastelán Jan Lauro. Náklady na jeho rekonstrukci již dříve kraj odhadl na více než 60 milionů korun. Palác je kvůli špatnému stavu už tři roky nepřístupný veřejnosti.

Většina dalších památek zahájí sezonu ale až za měsíc.