Most u V. Meziříčí býval chloubou, teď chátrá bez zájmu o opravu

Velké Meziříčí – Před 400 lety býval chloubou celých Čech a dosud nese status chráněné památky, reálně ale zděný obloukový most nedaleko Velkého Meziříčí povážlivě chátrá a dnes leží stranou zájmu jako zbytečná stavba bez využití. Technická památka pochází ze 16. století a ve své době byla nejvyšší silniční stavbou u nás. Nyní se ale k její opravě nikdo nemá. Na rekonstrukci nepoužívané stavby totiž těžko hledá peníze jak Velké Meziříčí, tak blízká obec Petráveč.

Památka stojí osamoceně v uzavřeném areálu skládky a kvůli kořenům náletových dřevin se začíná rozpadat. „O ten most se prakticky nikdo nestaral celá léta, a proto je v tom stavu, v jakém je,“ přiznává místostarosta Meziříčí Josef Komínek. Silnice tudy navíc nevede už od roku 1937 a naposledy ho používali místní v 70. letech minulého století. Památkou je od roku 1988. „Je to i doklad toho rozvoje, který tady v té době byl v tom 16. století, že si tehdy mohlo město vůbec takovou cestu dovolit,“ dodala Jana Švecová z tamního odboru památkové péče.

Opravit most, který nikam nevede, se ale teď nikomu nechce. Letité spory o vlastnictví památky vyvrcholily posledním rozhodnutím soudu, podle kterého by měl most patřit městu Velké Meziříčí. Tomu se ale město paradoxně brání. „Tento most není na našem katastru, je na katastru obce Petráveč, tak si myslíme, že by měl patřit obci Petráveč, a ne městu,“ uvedl Komínek.

Starosta Petrávče ale naopak tvrdí, že stavba vždy patřila státu a právě ten by se o obnovení mostu měl zasadit. „Vždy patřil státu, takže buď to bude zřícenina, jako jsou hrady a zámky, anebo stát sežene peníze a dá ho do takového stavu, v jakém by měl být,“ zmínil Miloš Kratochvíl. Dokud se vlastnické spory nedořeší, památný most u Velkého Meziříčí bude nejspíš dál chátrat. Město sice ještě počká na písemné vyhotovení rozsudku, ale podle slov místostarosty Komínka se pravděpodobně odvolá.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)