Přípravy na plavební sezonu na Brněnské přehradě vrcholí. Lodě už dobíjejí baterie

V loděnicích brněnského dopravního podniku vrcholí přípravy na 71. plavební sezonu. Během zimní přestávky dostane všech šest lodí nový nátěr, nabité baterie a projdou technickou kontrolou. Na brněnskou přehradu vyplují na konci dubna. Chystají se i jinde. Už zítra spouštějí lodě například v Lednicko-valtickém areálu.

Kapitán Josef Chládek se o lodě stará už 38 let. V létě brázdí vody brněnské přehrady, na zimu vyměňuje kormidlo za štětec. „Práce okolo lodi je vždycky zábavná, člověk si tu lodičku natře rád, aby hezky vypadala, protože spousta povětrnostních podmínek ničí nátěr – kyselé deště, slunce – takže je potřeba jej každoročně obnovovat,“ říká Chládek.

Loděnice v zimním období připomínají malířskou firmu. Na jednu loď tam spotřebují přibližně 12 kilogramů základní bílé barvy, 5 kilogramů červené, 10 kilogramů černé a stejné množství námořnické modři.

Údržba lodí v loděnici (zdroj: ČT24)

Technici musejí zkontrolovat i podpalubí. Na zimu 860 kilogramů těžké baterie strojovny opouštějí, aby se dobily. „Měří se elektrolyt, popřípadě články, které jsou slabší, tak se na nich dělá pečlivější údržba a dobíjí se,“ říká elektromechanik Martin Sláma.

Loni přepravily lodě po přehradě nejvíc lidí za 19 let

Servis lodí dělají pracovníci podniku sami. Na opravu přístaviště pod hradem Veveří si ale dopravce najal firmu. Stavba za skoro deset milionů korun začala v prosinci. Výhodou bude její bezbariérovost. Od jara budou z opravených lodí na přístavišti vystupovat tisíce lidí. Jen loni se po přehradě svezlo 240 tisíc cestujících, nejvíc za posledních 19 let. Na Brněnskou přehradu budou moci na palubě lodí lidé vyrazit 29. dubna.

Na sezonu čekají i jinde. V květnu vyplují lodě na Nové Mlýny. Už v pátek spustí plavidla na hladinu v Lednicko-valtickém areálu.