Smog halí Ostravsko i střední Čechy. Vědci se přou o vliv na astma

Praha – Středočeský kraj je druhý, kde Český hydrometeorologický ústav vyhlásil smogovou situaci. Ta panuje již téměř týden v Moravskoslezském kraji, kde zůstává vážná situace. V obou regionech je limit polétavého prachu překročen až trojnásobně, ačkoli ráno začalo znečištění mírně ustupovat. Přestože se čekárny lékařů na Ostravsku plní dětmi s dýchacími obtížemi a lékaři označují smog a astma za dvě strany jedné mince, vědci se neshodnou. Studií existuje hned několik, výsledky se významně liší. Inverzní situace, která ke vzniku smogu přispívá, vydrží v Česku zřejmě do konce týdne.

Odborník na astma Petr Pohunek ve své studii tvrdí, že děti na Ostravsku netrpí astmatem více než jinde v republice. „My jenom chceme, aby se věci pojmenovávaly správným jménem, protože od toho se také odvíjí jejich řešení,“ míní Petr Pohunek z České iniciativy pro astma.

Ústav experimentální medicíny AV ČR ale tvrdí, že jde o omyl. „Pokud pan profesor Pohunek říká, že výskyt astmatu u dětí v Ostravě je 12 procent, tak to není pravda. Mýlí se,“ reaguje Miroslav Dostál z akademie. Vlivem znečištěného prostředí na astma si není zcela jistý ani Ústav zdravotnických informací. Na výsledky nové studie si veřejnost počká několik let.

Astma
Zdroj: Nigel R. Barklie/ISIFA/Getty Images

Meteorologové vyhlásili ve Středočeském kraji smogovou situaci poté, co klouzavá průměrná hodnota hodinových měření za posledních 24 hodin a za poslední dva dny na vybraných stanicích neklesla pod 100 mikrogramů v metru krychlovém. „Došlo k překročení informativní prahové hodnoty pro správní obvod města Kladno. Smogová situace byla vyhlášena Českým hydrometeorologickým ústavem dne 21. 11. 2012 v 00:17. Platnost je do odvolání,“ upřesnila Jana Vlková ze středočeského krajského úřadu.

V Kladně-Švermově bylo v pondělí ve čtyřiadvacetihodinovém průměru hodinových měření koncentrace prachu nejprašněji z celé republiky, když s hodnotou 126 mikrogramů na metr krychlový překonala místní měřicí stanice všechny moravskoslezské „konkurenty“. Ve středu ráno dosáhla průměrná hodnota dokonce 147 mikrogramů na metr krychlový, což však už není nejvyšší hodnota v republice, když například v Českém Těšíně hlásili meteorologové dokonce 159 mikrogramů na metr krychlový. Hodinové údaje však během noci naznačovaly dílčí pročišťování ovzduší v obou nejzasaženějších krajích.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Je-li vyhlášena smogorvá situace, měli by na sebe dávat pozor zejména lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním či starší lidé a také děti. Meteorologové jim doporučují zdržet se venku zvýšené fyzické zátěže. Řidiči by zároveň měli omezit své jízdy, neboť emise z automobilů se na zvýšených koncentracích významně podílejí.