Klinika čínské medicíny nabírá v Hradci zpoždění: Nebude dřív než v roce 2019

Klinika by podle Prymuly mohla stát v roce 2019 (zdroj: ČT24)

Stavba Kliniky tradiční čínské medicíny v hradecké nemocnici nabrala zhruba roční zpoždění. Původně měly začít stavební práce už loni v září, teď se počítá se zahájením do konce letošním roku s tím, že by měla být stavba hotová v polovině roku 2019. Uvedl to člen správní rady Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny Roman Prymula.

„Byli bychom rádi, kdyby se stavbu podařilo zahájit v září, ale pokud by stavba měla začít na sklonku roku, tak na zimu logicky asi stavět nebudeme. Tam je jakási nejistota, ale doufám, že se podaří začít už v září,“ dodal Prymula.

Stavitelem bude nadační fond, který vypíše i výběrové řízení na zhotovitele stavby. Vznik fondu schválila loni v červnu vláda, peníze od čínské společnosti CEFC jsou podle Prymuly již na účtě. Firma slíbila projekt podpořit zhruba 270 miliony korun. Výstavbě kliniky ještě chybí malý městský pozemek. Hradecký magistrát ale ujišťuje, že prodej zdržovat nebude.

Zájem o čínskou ambulanci velký, čeká se několik měsíců

Už od října 2015 nabízí Královéhradecká fakultní nemocnice pacientům ambulanci s čínskými specialisty, kteří nabízejí například akupunkturu či bylinnou terapii. Péči si musí platit sami pacienti, přesto je o službu velký zájem. Do ordinace dosud přišlo 900 pacientů. 

„Máme stále čekací dobu pohybující se v řádu několika měsíců, předpokládáme, že podobný zájem bude i v budoucnosti,“ řekl Prymula. Klinika by podle něj mohla být zaměřená na léčbu různých chronických bolestí či jako podpora při onkologické léčbě.

Do Hradce Králové v pátek přijelo několik expertů z Číny i prestižních univerzit, kteří se ve čtvrtek zúčastnili sněmovního semináře o propojení západní a tradiční čínské medicíny. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) po jednání uvedl, že tradiční čínská medicína se může stát vhodným doplňkem západní léčby a moderních medicínských postupů.

Zákon možná stanoví minimální vzdělání pro specialisty čínské medicíny

Podmínky pro povolání terapeuta nebo specialisty tradiční čínské medicíny budou možná dané zákonem. Ten by stanovil rozsah studia, který by museli budoucí terapeuti nebo specialisti absolvovat. Navrhuje to předseda zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO).

„V současné době působí v Česku velké množství subjektů, které o sobě tvrdí, že provozují tradiční čínskou medicínu, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče,“ zdůvodnil návrh Vyzula. Sněmovna by o něm mohla ve třetím čtení hlasovat v březnu.