Piráti silnic se radují, policie se nemůže připojit k registru vozidel

Praha - Výběr pokut za dopravní přestupky v Praze kolabuje. Ministerstvo dopravy strážníkům od léta slibuje přístup do nového registru vozidel, lustrovat řidiče ale zatím můžou jen úředníci magistrátu. Ti ale nápor přestupků nestíhají vyřídit. Hlavní město tak podle odhadu odborníků přichází o více než milion korun denně.

Piráti silnic se radují, protože za špatné parkování, jízdu na červenou nebo překročení rychlosti o 20 kilometrů možná nebudou pokutováni. Stane se tak v případě, kdy se jejich přestupky promlčí. A to teď hrozí, protože strážníkům stále chybí připojení k novému registru vozidel.

Oddělení přestupků v sídle Městské policie se zúžilo na 2 přepážky. Případů sice neubylo, strážníci je ale prozatím nemohou řešit. Městská policie odhalí denně v průměru 3 tisíce přestupků, podle strážníků jde o více než milion korun, o který hlavní město přichází. Magistrátní úředníci, kteří teď jako jediní můžou řidiče lustrovat, totiž stíhají vyřizovat jen závažnější případy. „Řešíme přestupky týkající se dopravních nehod, alkoholu a drog, to je pro nás priorita,“ uvedl Josef Mihálik, ředitel odboru dopravně správních činností Magistrátu hl. m. Prahy.

image_414737
Zdroj: ČT24

Od začátku léta strážníci registrují stovky tisíc přestupků, které nemá kdo řešit. Nový příslib ministerstva dopravy, zpřístupnit registr ještě v prosinci, není reálný. Ministerstvo dopravy odhaduje, že strážníci by mohli začít řidiče lustrovat nejdřív v polovině příštího roku.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)