Karnevalové masky ze Šlapanic obdivují i v Benátkách

Karnevalové masky ze Šlapanic obdivují i v Benátkách (zdroj: ČT24)

Originální kostýmy a masky z dílny Dagmar Fajtové ze Šlapanic slaví každoročně úspěchy na karnevalu v severoitalských Benátkách. I v letošním ročníku se umístily v první desítce.

Davy turistů a choreografie, na kterých se podílejí tisíce lidí v maskách. Užít si atmosféru benátského karnevalu přijíždějí lidé z celého světa. Několik let se slavností pravidelně účastní maskovaní obyvatelé jihomoravských Šlapanic.

Masky vznikají v dílně Dagmar Fajtové a její spolupracovnice Lenky Malíkové, které vyrobily šestnáct náročných originálních kostýmů. Pod jejich prsty prošly i stovky doplňků a masek.

„Napřed se maska musí vymazat vazelínou. Potom se vezme lepidlo, natře se papír, aby nasákl, potom vezmeme papír, přiložíme a musíme vmáčknout a vyhladíme. Pak se to krásně vyloupne a pracuje se s tím dál,“ popisuje výrobu škrabošky Dagmar Fajtová.

Karnevalové kostýmy
Zdroj: ČT24

Karnevalu v Benátkách se obyvatelky Šlapanic účastní pravidelně už několik let. „Tady jsme na soutěži minulý rok. To jsme byly na třetím místě,“ říká Lenka Malíková.

Z letošního ročníku se vrátily před několika dny a opět se se svými róbami umístily v první desítce. Dny strávené v Benátkách si Dagmar s Lenkou užily. Přesto, že jejich dílna zabrala celou místnost rodinného domu, jejich manželé jim fandí. „Jsou rádi, že se věnujeme takovému koníčku a podporují nás,“ říká Lenka Malíková.

Benátky průvody masek pořádají už po staletí. Uměleckými škraboškami je město proslulé. V dávných dobách měly umožnit každému, aby si o karnevalu užil veselí podle svého, bez ohledu na to, jestli byl chuďas, nebo vládce.