Brno může zůstat bez územního plánu. Starý je nevyhovující a nový město vypracovat nestíhá

Brněnský územní plán je v ohrožení. Dokument, který upravuje, co a kde se v Brně může stavět, za tři roky přestane platit. Magistrát pracuje zároveň na dvou verzích, úpravách původního územního plánu a novém dokumentu. Ten už ale úředníci vypracovat nejspíš nestihnou. Město by se tak mohlo ocitnout v chaosu.

Územní plán je zjednodušeně řečeno obrovský soubor tisíců map a dokumentů, které podrobně upravují, co a kde se v Brně může stavět a za jakých podmínek. Brněnský územní dokument je na pokraji životnosti. Za tři roky přestane platit. Město stále neví, zda situaci stihne napravit.

Náměstek primátora Martin Ander prosazuje vytvoření nového dokumentu. Místo toho, který začali vytvářet už jeho předchůdci. „V tuhle chvíli to skutečně nelze komentovat, protože máme v plánu debaty s odborníky, budeme se zabývat právními posudky,“ říká náměstek primátora města Brna Martin Ander (SZ).

Pro Brňany nepřehledná situace. Pro starosty městských částí nejistota. Nevědí, co se v jejich čtvrtích bude moci budovat za pár let. Bez územního plánu by se například zeleň mezi paneláky v Líšni mohla změnit ve staveniště. O budoucnosti území by rozhodovali jen úředníci. „Bohužel je to příliš velká zodpovědnost, a máme obavy, že stavební úřady nebudou brát ohled na samosprávu,“ obává se starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan (ČSSD).

Aktualizace územního plánu je neplatná

Minulé vedení města územní plán aktualizovalo v roce 2014. Aktualizovaný dokument byl ale kritizovaný různými sdruženími. V roce 2015 byl soudně zrušen. „My jsme dokument úspěšně aktualizovali. Za soudní napadení nemůžeme,“ říká člen bývalého vedení města a předseda Brno+ Robert Kotzian (ODS). Ten kritizuje náměstka Martina Andera za průtahy kolem nového územního plánu. V minulosti ho dokonce vyzval kvůli tomu k rezignaci. „ Nechává zpracovávat například vizi prostorového rozvoje města. To je zbytečné,“ říká Robert Kotzian.

Robert Kotzian z Brno+ kritizuje průtahy (zdroj: ČT24)

Pomohlo by prodloužení lhůty pro vydání nových územních plánů

Brněnské zastupitelstvo by mělo o územním plánu rozhodovat na začátku března. Mezitím magistrát pracuje na obou plánech současně. Čas hraje proti Brnu a politici sami přiznávají, že nový plán v šibeničním termínu vypracovat nestihnou. Proto spoléhají na poslance Karla Raise, který ve sněmovně navrhuje lhůtu prodloužit. „Je zde riziko, že některá velká města nebudou mít územní plán, což pak znamená anarchii,“ vysvětluje poslanec Karel Rais (ANO).

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechová je ale proti prodlužování lhůty. „ Čtrnáct let ví všechna města, že si musejí pořídit nový územní plán. Pro nás je nepřijatelné ten termín posunovat nadále,“ říká ministryně Šlechtová.