Vyhořelý plumlovský zámek dostává novou střechu. Hotovo má být do měsíce

Opravy plumlovského zámku (zdroj: ČT24)

Požár střechy jedné z budov zámku v Plumlově na Prostějovsku z loňského října měl závažné následky – zůstaly po něm ohořelé trámy, zničená krytina a poškozené zdi. Řemeslníci ale už začali s opravami. Ve veřejné sbírce na ně totiž přispěli lidé z celé republiky.

„Pracovníci stavební firmy už odstranili na polovinu poškozených tašek,“ uvedl redaktor české televize Martin Lašůvka, jenž opravy takzvaného nízkého zámku sleduje. Na místě je už také nová střešní vazba, kterou odborníci pokrývají taškami.

Do měsíce by tak podle Martina Laštůvky mohl mít zámek novou střechu, která bude podobná té původní. „Avšak s tím rozdílem, že na ní nebudou vikýře. V půdním prostoru nebudou ani hotelové pokoje, jak se dříve plánovalo,“ doplnil Martin Lašůvka. 

Policie případ požáru odložila

Prostějovští policisté již požár jedné ze zámeckých střech nevyšetřují. Konkrétní viník, který mohl požár způsobit, se podle jejich mluvčího Františka Kořínka nenašel. „Příčina vzniku požáru zámku na Plumlově nebyla jednoznačně stanovena a ze strany hasičů byl požár uzavřen se dvěma možnými verzemi vzniku, a to úmysl a nedbalost,“ řekla již dříve mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči vyšetřování uzavřeli s tím, že šlo o úmysl či nedbalost. Škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun. Pokud se však zjistí nové informace, případ policie znovu otevře, řekl Kořínek. Požár památky patřil loni mezi osm požárů s největší škodou v Olomouckém kraji.

Hořela střecha zámku Plumlov (zdroj: HZS Olomouckého kraje)

„V současné době je vyšetřování ukončeno. Policie případ odložila s tím, že nebyl zjištěn konkrétní pachatel, proti kterému by bylo možné zahájit úkony trestního řízení. Neznamená to však, že by se tím policisté přestali zabývat. Pokud budou zjištěny nové informace, bude vyšetřování obnoveno,“ uvedl policejní mluvčí.

Okolnostmi vzniku požáru se řadu týdnů zabývali také vyšetřovatelé hasičů, kteří pak spis předali policii. Jedna z budov zámeckého areálu začala hořet v noci. Dýmu a pak i ohně si všimli lidé žijící pod zámkem, již přivolali hasiče. Podle kastelána Pavla Zástěry tak zabránili podstatně větším škodám. Požár zachvátil střechu v délce až 30 metrů. Zničil střechu a střešní konstrukci levého křídla nízkého zámku. Ohnisko bylo podle hasičů ve skladu se dřevem.

Původní odhady mluvily o škodě osm až 12 milionů korun, po zmapování následků škod však byly podstatně sníženy. Opravy by měly stát přibližně dva miliony korun.

  • Plumlovský zámek byl postaven v letech 1680–1690 Janem Adamem z Lichtenštejna, v pořadí třetím majitelem plumlovského panství. Nemovitost byla naposledy opravena v roce 1907. V letech 1964–1965 ho Vojenské lesy opravily. Stáhly například celou stavbu ocelovými lany a zpevnily nejvíce poškozené zdi. 
  • Od roku 1966 spravovalo zámek krajské středisko Státní památkové péče a ochrany přírody v Brně. V roce 1987 se majitelem zámku stává Muzeum Prostějovska a v roce 1994 přechází do majetku Obce Plumlov, která na něm ihned zahájila nejnutnější opravy.
  • Zdroj: úryvek z publikace Josefa Pálka – Z historie Plumlova, 1998