Muzeum Tatry vystaví i speciál pro wehrmacht. V novém areálu

Muzeum automobilů značky Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku, která patří k nejstarším světovým automobilkám, se brzy výrazně rozroste. Do roku 2020 totiž bude hotova jeho další část, jež vznikne v hale bývalé slévárny na okraji továrního areálu Tatry. Odborníci zde vystaví desítky kusů odkoupených ze sbírky soukromého sběratele, chybět mezi nimi nebude ani jedinečný vůz postavený pro wehrmacht.

Na přípravě nové expozice kraj spolupracuje s automobilkou Tatra Trucks. Chce tak navázat na stávající expozici Technického muzea Kopřivnice v centru města. „Vznikne zde i multimediální místnost či prezentační a školící zařízení pro veřejnost,“ dodal náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Automobilka loni odkoupila sbírku 63 tatrováckých veteránů od soukromého sběratele. „Bohužel tyto a další exponáty není možné vzhledem k omezené kapacitě současného muzea vystavit,“ uvedl již dříve ekonomický ředitel Tatra Trucks Radek Strouhal s tím, že se všechny pořízené unikáty přesunou do nových výstavních prostor.

Základem byla darovací smlouva

Moravskoslezský kraj a společnost Tatra Trucks loni uzavřely darovací smlouvu, kterou kraj získal do svého vlastnictví pozemky a nevyužívanou halu. Tatra kraji zapůjčí exponáty, a to prostřednictvím Muzea Novojičínska, jež by v novém komplexu mělo pobočku a o sbírky pečovalo. Zisk by se využil k jejich renovaci.

Muzeum Tatry se rozroste (zdroj: ČT24)

Muzeum automobilů se tak rozroste do nového a podstatně většího prostoru, přičemž původní muzeum v centru města Kopřivnice zůstane zachováno. Na nové muzeum přispěje z 85 procent evropská dotace. Zbytek částky, která se celkem rovná 123 milionům korun, uhradí kraj.

Kopřivnické muzeum je nejnavštěvovanějším muzeem v Moravskoslezském kraji a sedmým nejnavštěvovanějším v celé republice. Ročně do něj zavítá zhruba 90 000 až 100 000 lidí.