Silničáři si položili otázku, jak snížit počet nehod. Svodidla označí reflexní páskou

Reportáž: Svodidla získají reflexní pásku (zdroj: ČT24)

Moravskoslezští silničáři začali do svodidel na nebezpečných úsecích silnic nižších tříd dávat reflexní pásky. Stejným způsobem budou označovat i stromy v bezprostřední blízkosti vozovek. Opatření má zvýšit bezpečnost a přispět ke snížení počtu dopravních nehod. Loni si podle dopravních statistik havárie vyžádaly více než čtyři desítky obětí.

Řidičům by reflexní pásky měly za nepříznivého počasí či v noci usnadnit orientaci na silnicích, řekla mluvčí silničářů Simona Součková.

Moravskoslezský kraj vlastní 2733 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Například na Karvinsku reflexní pásky upozorňují na aleje vzrostlých stromů v obci Petrovice u Karviné.

Na Opavsku byly rozmístěny třeba v nebezpečných zatáčkách mezi Hradcem nad Moravicí a obcí Melč, kde jsou často dopravní nehody. Nepřehledné a prudké zatáčky se označují také na Bruntálsku, kde s výběrem rizikových lokalit pomáhala policie.

Na silnicích prvních tříd a dálnicích jsou reflexní pruhy už zcela běžnou záležitostí. Rozhodli jsme se, že chceme také přispět ke snížení nehodovosti a případných zranění na silnicích nižších tříd, kde jsou mnohdy silnice úzké s množstvím nepřehledných zatáček a hojným stromořadím.
Milan Novák
technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje

Polovina obětí byli chodci

V Moravskoslezském kraji loni na silnicích zemřelo méně lidí než v předchozích letech. Zatímco loni se jednalo o 45 životů, v roce 2015 jich bylo o osm více. Téměř polovina z loňských obětí nehod přitom byli chodci, kterých po střetu s vozem zemřelo o sedm více než loni, uvedl vedoucí moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Počet obětí nehod klesá v Moravskoslezském kraji dlouhodobě od roku 2004, kdy policisté zaznamenali na silnicích 128 mrtvých. V roce 2013 jich už bylo jen 68, loni pak 45. Loni poklesl i počet těžce zraněných účastníků kolizí. Bylo jich 227, předloni o 46 více.

Jako velký problém Zlý vnímá hlavně počet zemřelých chodců. Loni jich bylo 22, předloni o sedm méně. Především proto, že se chodci nechovají ukázněně. „V 11 případech byli minimálně spoluviníky,“ řekl Zlý. Leželi na silnici, přelézali svodidla, přecházeli na červenou či vstoupili bezprostředně pod kola jedoucího vozu. „Zaznamenáváme obrovskou nekázeň ze strany chodců. Vyloženě hazardují se svými životy,“ dodal.

Celkem loni policisté řešili 9072 kolizí. O rok dříve jich bylo 8899. Evidují téměř 94 500 přestupků a na pokutách vybrali víc než 40 milionů korun. Za volantem přistihli bezmála 2000 opilých řidičů, což bylo o 100 více než v roce 2015. Velký nárůst zaznamenali v počtu řidičů přistižených pod vlivech drog. Těch přibylo o 300 na víc než 1000.