V Ústí nad Orlicí praskají budovy, školní jídelnu ohrožuje i sněžení

Události v regionech: V Ústí nad Orlicí je problém se statikou několika budov (zdroj: ČT24)

Popraskané zdi a díra v podlaze. V takovém prostředí denně obědvá tisíc dětí ze základních škol v Ústí nad Orlicí. Školní jídelna je přitom jen jedna z budov ve městě, které mají problémy se statikou. Její situace je ale nejvážnější a po nedávné havárii sportovní haly v nedaleké České Třebové začínají mít rodiče o své děti strach.

Tvary připomínající Hundertwasserovy stavby nyní „zdobí“ orlickoústeckou školní jídelnu, kam se denně schází tisícovka dětí ze tří místních základních škol. Prohnutá podlaha a popraskané zdi ale nejsou uměleckým dílem, nýbrž projevem narušené statiky. Podle vedoucí jídelny Nadi Stránské se praskliny objevují zhruba od začátku školního roku. „Musíme to lepit, aby nedošlo k úrazu,“ podotkla.

Podle statického posudku zatím je ocelová konstrukce školní jídelny bezpečná, změnit by to ale mohlo větší zatížení. Hrozbu představuje i sníh, hasiči ho proto vždy, když začne padat, musí okamžitě odstraňovat.

Je prakticky jisté, že se školní jídelna ze současného objektu odstěhuje. Zatím ale není jasné, kam by mohli hladoví žáci zamířit. V úvahu připadá využití jídelny v budově Okresní správy sociálního zabezpečení, která ale také potřebuje nejdříve zrekonstruovat.

Problémy se statikou se navíc neprojevují jen na jídelně, ačkoli u ní jsou největší. Potíže však má se svojí budovou například i Komerční banka a popraskal také vestibul budovy gymnázia.

Starosta Petr Hájek zná příčinu. „Všechno souvisí s tím, že jsme měli suchá léta a došlo k vysušení podloží. Tady je jílovité podloží,“ popsal. Všechna řešení, která se objevila, však zatím pomáhají pouze od příznaků. Z jídelny se tedy děti přestěhují jinam. Vedení gymnázia pak vyztužilo poškozený vestibul dřevěnými kmeny. Ředitel školy Petr Borovička ujistil, že „se nejedná o bezpečnostní riziko“. Další vývoj podle něj bude záviset hlavně na počasí.