Zoo ve Dvoře povede Přemysl Rabas

Dvůr Králové nad Labem - Novým ředitelem zoologické zahrady ve Dvoře Králové se stal bývalý poslanec za Stranu zelených a někdejší dlouholetý ředitel Podkrušnohorského zooparku v Chomutově Přemysl Rabas. Toho už předem odmítali odpůrci bývalé ředitelky Dany Holečkové kolem občanského sdružení Safari Archa 2007. Podle nich je Rabas její prodlouženou rukou. Za vedení Holečkové vyloučili Zoo z mezinárodních asociací a zahrada musela vrátit dvě vzácné žirafy Okapi. Rabasovo vítězství musí ještě potvrdit rada kraje. Na druhém místě skončil bývalý ředitel ZOO Děčín Lubomír Moudrý.

„Pořadí jsme neurčovali, ale Přemysl Rabas získal nejvíce bodů,“ řekl člen představenstva Josef Ješina (ČSSD). K posouzení pro jmenování na místo ředitele komise radě kraje podle něj doporučila i Moudrého. „Tito dva byli nejlepší,“ řekl Ješina. Připomněl, že Rabas i Moudrý jiné zoo v minulosti řídili. Komise dnes ve finále vybírala z pěti uchazečů. Původně se přihlásilo 20 zájemců. Zoo již dříve uvedla, že jméno nového ředitele by mělo představenstvo zahrady oznámit 19. listopadu.

Roman Komeda ze sdružení Safari Archa označil konkurz za šaškárnu. „Rabas byl favoritem Holečkové. Ti, co postoupili do druhého kola, dělali křoví. Silné kandidáty Holečková vyřadila v prvním kole. Řízení neproběhlo transparentně,“ řekl. Rabas bude podle Komedy pokračovat v kursu nastaveném Holečkovou. „Je to to nejhorší, co se mohlo stát,“ dodal.

Přemysl Rabas (*1963) vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně a v letech 1988 až 1990 pracoval jako vedoucí oddělení v Ústavu ochrany genofondu zoologické zahrady ve Dvoře Králové. Od roku 1992 do dubna 2008 byl ředitelem Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. V červnu 2006 byl Rabas zvolen poslancem za Stranu zelených a dva roky byl předsedou jejího poslaneckého klubu. Po předloňských volbách, v nichž zelení ztratili zastoupení v parlamentu, se Rabas ujal funkce prvního místopředsedy strany, kterou vykonává dosud. Letos v říjnu se neúspěšně pokoušel o senátorské křeslo, získal pouze mandát v zastupitelstvu Ústeckého kraje coby lídr kandidátky hnutí PRO Kraj. Je i dlouholetým členem chomutovského městského zastupitelstva.

Podle svého životopisu na stránkách hnutí PRO kraj je Rabas od roku 2000 členem prezídia Euroasijské regionální asociace zoo, členem poradních komisí pro zoologické zahrady na českém i slovenském ministerstvu životního prostředí a doživotním členem Světové asociace zoologických zahrad.

Hlavním úkolem nového ředitele bude rychlý návrat do Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) a obdobné celosvětové instituce (WAZA). Právě vyloučení ze světové asociace zlomilo vaz předchozí ředitelce Daně Holečkové. Již dříve byla královédvorská zoo vyloučena z evropské asociace, k tomu vyvrcholily spory mezi Holečkovou a jejími podřízenými.

Po vyloučení z asociací začala z Dvora Králové odjíždět zvířata. Řadu z nich má zoologická zahrada vypůjčenou v rámci chovných programů, nyní je musí předávat do jiných zoo, která v asociacích zůstávají.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)