Pro západočeské pacienty přijedou nové sanitky

Plzeň – Pacienty ze západních Čech začnou do nemocnic vozit nové sanitky. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje převzala osm nových vozů, z toho pět velkých dodávek a tři menší auta pro rychlé zásahy lékařů. Kromě sanitek pořídili záchranáři díky sponzorskému příspěvku také přívěs s vybavením pro zásahy u hromadných neštěstí. Nové sanitky a kontejner stály 14 milionů korun.

Přívěs se zdravotnickým vybavením budou plzeňští záchranáři používat například, dojde-li k hromadným dopravním nehodám, leteckým neštěstím nebo jiným událostem, kde utrpí zranění několik desítek lidí. Uvnitř jsou například léky pro těžké šokové stavy, nosítka, deky, resuscitační sady a další pomůcky pro ošetření desítek zraněných lidí. Bude parkovat v Plzni, v případě potřeby ho záchranáři odvezou, kam bude třeba. Je možné vozit ho za automobilem nebo zavěšený pod vrtulníkem.

Nové sanitky potom zamíří na různá stanoviště záchranné služby. Velké vozy půjdou do Domažlic, Klatov, Stříbra, Rokycan a Kralovic, malé sanitky s pohonem na všechna čtyři kola dostanou záchranáři v Tachově, Vlčicích na jižním Plzeňsku a v Klatovech. I další stanoviště by se mohla nových vozů brzy dočkat. „Příští rok bychom zase chtěli pět nových velkých a tři malé sanitky, protože ten vozový park je zastaralý a je třeba ho obměňovat,“ uvedl ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Roman Sviták.

Zdůraznil, že opotřebovaným vozům se zvyšuje spotřeba a jsou méně bezpečné než novější sanitky. Rychlost obměny vozového parku se přitom liší podle oblastí, například na Tachovsku musí sanitky jezdit na větší vzdálenost než v Plzni, proto se rychleji opotřebovávají.

V západočeské záchranné službě pracuje 550 zaměstnanců, z toho je 60 lékařů, 300 sester a kolem 200 řidičů. V kraji je 23 výjezdových center. Plzeňský kraj dává ročně na provoz záchranné služby asi 290 milionů korun, dalších 80 až 90 milionů korun činí platby od pojišťoven.

Reportáž Mirky Vejvodové (zdroj: ČT24)