Ostravští inženýři vylepšili léčbu kostí. Využívají i speciální čidla

Nová metoda má zkrátit rekonvalescenci až na polovinu (zdroj: ČT24)

Inženýři z Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství VŠB-TUO ve spolupráci s odborníky z ostravské fakultní nemocnice připravili novou léčebnou metodu. S její pomocí chtějí snížit dobu rekonvalescence zlomených holenních kostí.

Nyní pomáhají v návratu do běžného života Gabriele Lasevičové - exekutorce, na niž ze samopalu střílel šedesátiletý dlužník, kterého pomáhala vystěhovat. Policisté, kteří během akce zajišťovali bezpečnost, muže zastřelili. 

Před sedmi měsíci měla Gabriela Lasevičová místo holenní kosti jen hrst úlomků. Lékaři jí proto naordinovali takzvaný zevní fixátor, který se na otevřené zlomeniny používá už přes dvacet let.

„ Tento je ale jiný, i když to na první pohled tak nevypadá. Studenti biomechaniky na něm upravují tlak na sval a kosti tak, aby se lépe hojily,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Součástí nové léčebné metody, na které se podílejí jak inženýři, tak lékaři, jsou i speciální vložky do bot. Gabriele Lasevičové přenášejí informaci o chůzi, zátěži a pokroku v léčbě přímo do mobilu.

Biomechanická laboratoř vybrala do klinické studie zatím deset pacientů, na kterých zkouší nový léčebný postup. Pokud se vše osvědčí, do běžné praxe by se nová metoda mohla dostat už za dva roky.

Tříštivých zlomenin kostí, které dříve končily často amputací, v posledních letech přibývá. Podle primáře Fakultní nemocnice Ostrava Leopolda Plevy vznikají například při jízdě a pádu na snowboardu či skateboardu. Výjimkou nejsou ani pády z koní.

  • Moravskoslezští kriminalisté při loňské červencové domovní prohlídce u šedesátiletého dlužníka, který v Ostravě-Hrušově postřelil nelegálně drženou útočnou puškou jednapadesátiletého exekutora a sedmatřicetiletou úřednici, našli další střelné zbraně. Objevili i stovky nábojů.
  • Podle policistů mohl být útok předem připravený a promyšlený. Střelec měl v dosahu další tři zásobníky s 90 náboji. Na místě byli i další lidé - zaměstnanci stěhovací služby či zástupce majitele budovy. Podle exekutorské komory byl dlužník o postupu informován a několik týdnů měl možnost se z bytu vystěhovat, což neučinil. Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu.