Tvrdší trest pro zlínského exnáměstka, Janečka dostal za korupci 2 roky

Brno - Brněnský krajský soud zpřísnil tresty pro bývalého náměstka primátorky a zastupitele Zlína Martina Janečku (dříve ČSSD) a jeho společníky. Janečka a jeho komplicové Radek Dvořák a Dalibor Kučera dostali za podplácení dvouletý trest vězení. Janečka s Dvořákem musí také zaplatit pokutu 400 000 korun, Dvořák 300 000 korun. Původně byli odsouzení podmíněně, nepodmíněné tresty navrhovala státní zástupkyně Barbora Vrzalová. Všichni odsouzení před soudem vinu odmítli. Proti rozsudku už mohou podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odsouzení chtěli podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy Arching Group Petra Dokládala, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 milionů korun. Policie se začala Janečkovou kauzou zabývat loni na podzim. Kriminalisté zadrželi nejprve právníka firmy Square Transaction Dvořáka, když údajně insolvenčnímu správci předával úplatek ve výši 750 000 korun.

Za úplatek měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Místo přijetí úplatku se ale obrátil na policii. Následné vyšetřování ukázalo, že Dvořák jednal podle pokynů svých zaměstnavatelů, tedy Janečky jako předsedy představenstva Square Transaction a Janečkova švagra Kučery jako místopředsedy představenstva. „Nikoho jsem nenaváděl k tomu, aby poskytl úplatek. V žádném případě jsem se ničeho takového nezúčastnil,“ řekl dnes u soudu Janečka.

Odsouzený Kučera je 2. místopředsedou Fotbalové asociace ČR

Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, ve zlínském zastupitelstvu ale dál působí. Vedení radnice jej k odstoupení opakovaně vyzývalo, Janečka to ale vždy odmítl s tím, že se cítí nevinný. Zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09) dnes uvedl, že zastupitelstvu předloží návrh, kterým by Janečkův mandát zanikl. „Ostatně, pokud by mandát pana Janečky neukončilo naše zastupitelstvo, učinil by tak v souladu se zákonem ředitel krajského úřadu,“ poznamenal primátor.

Koalice složená z TOP 09, hnutí M.O.R., lidovců a Zlínského hnutí nezávislých kritizuje Janečku dlouhodobě. Loni jej například vyzvala, aby zdůvodnil význam svých služebních cest do zahraničí, například do Spojených arabských emirátů, Číny nebo USA. Janečka doposud žádné vysvětlení koalici neposkytl. Koalice chce také prověřit některé převody majetků, které skončily v majetku firem Janečky, například jak přišel k pozemku ke stavbě svého domu nebo k domu na náměstí.