Mrakodrapy v Ostravě se odkládají

Ostrava – Společnost RPG se rozhodla, že prozatím nepostaví plánované mrakodrapy v areálu bývalého ostravského dolu Jindřich. Pro zastánce bývalého hotelového domu, který na místě stojí, je to ale jenom malá úleva. Budova zůstane nevyužita a bude dále chátrat.

Dům Jindřich nechala firma RPG, které patří, vystěhovat již před pěti lety, aby ho nahradila skupinou mrakodrapů. Dodnes ale nestojí a stará budova chátrá. Vlastník nyní připustil, že z plánované stavby nic nebude, alespoň prozatím. „Bylo to plánováno v roce 2007, Ostrava zažívala svůj největší ekonomický rozmach, byla zde velká poptávka po kancelářských prostorách,“ uvedl mluvčí RPG Real Estate Petr Handl. Teď naopak není o kanceláře zájem a stavět další nemá podle něj smysl.

Kvůli změně plánů se na developera zlobí lidé, kteří museli vyklidit dům určený k demolici. Odstěhovat se museli všichni nájemníci, například Magdalena Janíková, která si tam v té době nově opravila pedikérské studio. Musela na úřad práce. Důvod vystěhování dodnes nechápe. „My jsme se to dozvěděli ze dne na den. To vůči nám bylo neférové, že člověk musel hned opustit tu budovu a teď to stojí nevyužité,“ zdůraznila bývalá nájemnice.

Zda mrakodrapy nakonec vzniknou a kdy se tak může stát, nikdo neví. Podle expertů ale kanceláře stále nejsou v kurzu – město je teď plné prázdných prostor. „Developeři se zaměřovali poměrně jednostranně v rámci Ostravy především na kanceláře a kupříkladu rekreační, oddychová a zábavní zařízení byla opomenuta,“ podotkl si Jan Sucháček z Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava. O budoucnosti projektu nazvaného Jindřich Plaza bude podle ekonomů jasněji zhruba do pěti let.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)