Bude z Červené Vody druhý Špindlerův Mlýn?

Červená Voda (Orlickoústecko) – Druhý lyžařský areál má vzniknout v Červené Vodě na Orlickoústecku, v nejbližším okolí bude dokonce už třetí. Nové sjezdové trati a lanovka mají vzniknout na úbočí Suchého vrchu, lyžaři si tak budou moci vybrat mezi nimi a stávajícími sjezdovkami na sousední Bukové hoře, které vedou jak do červenovodské části Mlýnický Dvůr, tak i na druhou stranu do Čenkovic. I na Bukové hoře chce provozovatel mlýnickodvorské části postavit další sjezdovky. Dosud nenápadná Červená Voda s jednou sjezdovkou a lanovkou tak začne počtem tras připomínat spíše krkonošský Špindlerův Mlýn, ačkoli zde bude každou část sjezdovek provozovat jiná firma.

Nový lyžařský areál Suchý vrch – Červená Voda má vzniknout na 35 hektarech, nejdelší sjezdovka bude měřit přes dva kilometry. Lanovka na Suchý vrch by měla být dlouhá 1 925 metrů s kapacitou 2 400 osob za hodinu.

Všechny sjezdovky na Suchém vrchu zřejmě nevzniknou naráz. Pravděpodobně se bude stavět po etapách. „V současné době jednáme s několika potenciálními investory. Dotační možnosti v tuto chvíli nejsou,“ uvedl jednatel firmy CVS Žamberk, která chce areál vytvořit, Antonín Fiala. Společnost již má k dispozici nejenom kladný posudek dopadů stavby na životní prostředí (EIA), ale i územní rozhodnutí.

U Červené Vody jsou již dva další skiareály. Do třetí sezony vstoupí menší areál nad místní částí Mlýnický Dvůr, jehož součástí je jedna sjezdovka a lanovka. Společnost Skipark Červená Voda ale ještě výstavbu neukončila, plánuje otevření dalších dvou sjezdových tratí a jedné lanovky. Na Bukové hoře, kam lanovka z Mlýnického Dvora vede, je ještě jedno lyžařské středisko – Čenkovice. Areál s pěti sjezdovkami, dvousedačkovou lanovkou a několika vleky předloni spolupracoval se svým protějškem na druhé straně Bukové hory. V loňské sezoně se však již společné skipasy neprodávaly.