Jičínští zastupitelé odmítli čtvrt miliardy z EU

Jičín - Zastupitelé v Jičíně se vzdali již přidělené zhruba čtvrtmiliardové dotace z evropských fondů. Původně měly peníze posloužit na opravu někdejší jezuitské koleje z počátku sedmnáctého století, ovšem zastupitelé si celou věc rozmysleli a projekt odmítli. K jeho pokračování chyběl jediný hlas.

Jednadvacet let opuštěný a chátrající objekt bývalé jezuitské koleje se měl proměnit ve vědeckotechnický park s laboratořemi, podnikatelským inkubátorem nebo dílnami živnostníků. A to právě díky jedné z největších investic v dějinách Jičína. Ještě minulý měsíc starosta Jiří Liška (nestr. za ODS) počítal s dokončením prací v roce 2015.

Zastupitelstvo sice původně projekt podpořilo, v posledním hlasování mu ale dalo červenou. A to i přesto, že na něj město získalo evropskou dotaci. „Jsem zklamaný, protože si myslím, že město přišlo o velikou příležitost,“ říká dnes starosta.

Zastupitelé, kteří projekt stopli, ho považují za příliš rizikový. „Na jedné straně vidina dotace, na druhé straně provozní náklady po dobu deseti let v řádech deseti milionů korun,“ uvedl důvod Liškův předchůdce na postu starosty a dnešní zastupitel Martin Puš (ODS). Šibeniční prý byl i termín dokončení prací, což s sebou neslo riziko, že město o dotaci zase přijde.

Reportáž Přemysla Šrámka o odmítnuté dotaci v Jičíně (zdroj: ČT24)

Jiří Balský z Národního památkového ústavu:

„Znamená to, že výrazný objekt v centru památkové rezervace Jičín bude dál bez využití, a tedy i postupně další chátrání. Je to velká škoda.“

Co dál s budovou, kterou si do devadesátých let ke svému obrazu předělávala sovětská armáda, zatím radnice netuší. Na jejím postupném chátrání bez investice se ale shodnou všichni.