Dům přírody v Dolánkách nebude, provoz by prý byl příliš drahý

Turnov – Bývalá škola v Dolánkách u Turnova se za pomoci evropských dotací měla proměnit na přírodovědné centrum, které by návštěvníkům nabídlo moderní expozici o Českém ráji, prostory pro přednášky nebo výukové programy. Město Turnov mohlo na projekt získat až 30 milionů z fondů EU, nakonec ho ale odmítlo. Radní se báli, že bude provoz centra příliš drahý, město tak budovu zřejmě prodá.

Příprava projektu přitom stála městskou kasu 850 tisíc korun, které už se zřejmě nevrátí. „Ty náklady jsou uznatelné, takže kdybychom uspěli a podali tu žádost, tak bychom je v podstatě uplatnili v rámci toho projektu,“ uvedl místostarosta města Jaromír Pekař (ODS). Městské zastupitelstvo ale projekt stoplo. 

Odhady přitom hovořily, že by centrum mohlo navštívit až 20 tisíc lidí ročně, objekt totiž stojí u populárního Dlaskova statku a brzy tam navíc povede nová cyklostezka. „Byla to možnost oživit toto místo a doplnit ho něčím kvalitativně vyšším,“ domnívá se vedoucí Správy CHKO Český ráj Jan Mocek. 

Jak ale upozorňuje opoziční zastupitel Tomáš Hudec (ČSSD), byly by náklady na provoz centra vyšší než zisk – město by tak jeho provoz dotovalo. Ročně by radnice na provoz přispívala odhadem 300 tisíc korun. Peníze by sice město mohlo získat i od Agentury ochrany přírody a krajiny, na tyto prostředky ale není žádná smluvní garance.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)