Plán na mé odvolání byl v ANO od mého vítězství ve volbách, tvrdí hejtman Košta

Olomoucký hejtman má potíže s alkoholem, tvrdí předseda krajského ANO (zdroj: ČT24)

Poslanec a krajský předseda hnutí Ladislav Okleštěk měl plánovat odvolání hejtmana olomouckého kraje Oto Koštu hned po vítězství ANO v krajských volbách  v regionu. Mám tyto indicie, řekl hejtman v Událostech, komentářích. Šéf krajského ANO ale reagoval, že s Koštovými excesy mělo hnutí trpělivost dost dlouho a několikrát ho upozorňovalo na nedostatky jeho práce. Nyní ho vyzvalo k rezignaci, jinak ho odvolá. Košta ale odmítá odejít. Předseda hnutí Andrej Babiš se voličům omluvil za to, že region řídí člověk, který svou práci nezvládá.

„Od počátku, kdy jsem nastoupil na post hejtmana, a potvrdili by vám to i lidé z rady i zastupitelstva kraje, stínoval pan poslanec roli hejtmana. Zachytil jsem i indicie, že jsem měl dotáhnout hnutí v kraji k vítězným volbám, protože tady působím 35 let jako lékař, a následně mělo být už dopředu plánováno, že budu vyměněn,“ řekl Košta v Událostech, komentářích.

„Je to úsměvné a smutné,“ reagoval poslanec a předseda krajské organizace Ladislav Okleštěk. Uznává, že když nebyl ve sněmovně, jezdil na kraj a pracoval pro kraj. Náměstci hejtmana si mu prý stěžovali, že s nimi Košta nekomunikuje, což Okleštěk podle svých slov musel napravovat. Stejně tak porady vedení zavedl hejtman prý až na Oklešťkův popud.

Má problémy s alkoholem, tvrdí Okleštěk

„Slova pana poslance o nekomunikaci jsou absolutní nesmysl. Za tři měsíce si jediný z náměstků za mnou nepřišel stěžovat, že by mu komunikace scházela. Byl jsem s nimi ve styku denně. Pan poslanec nemůže vědět, co se dělo na kraji, protože trávil dny ve sněmovně,“ oponoval Košta.

Košta v Událostech ČT: Za tlakem na mě jsou mocenské ambice jiných (zdroj: ČT24)

Okleštěk následně poukázal na trojí varování, které ke Koštovi z krajské organizace směřovalo. „Třikrát jsme ho upozorňovali, aby přestal s alkoholem a svými excesy,“ uvedl. Kdyby se kraj řídil jako firma a Košta byl zaměstnanec, už dávno by ho prý vyhodili. Hejtman oponoval tvrzením, že už roky využívá každodenně k práci svůj vůz, a kdyby měl potíže s alkoholem, muselo by se to aspoň jednou projevit. Protože se to nestalo, dokládá to podle Košty, že Okleštěk lže.

Babiš se omluvil, že hejtman svou práci nezvládá

Výběr Košty na kandidátku se nepovedl, doplnil Babiš s tím, že má olomoucký hejtman Oto Košta také osobní potíže. „Začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,“ sdělil i Babiš v pondělí médiím.

Jsem bojovník, řekl na tiskové konferenci hejtman Košta (ANO) (zdroj: ČT24)

Také v tomto případě uvedl Košta, že už 35 let provozuje lékařskou praxi, několikrát denně jezdí autem i vyučuje a nikdo z pacientů, zástupců zdravotní pojišťovny či policie si na něco takového nestěžoval. „Je to aritmeticky vyloučené,“ doplnil a uvedl, že o jeho fungování v čele Olomouckého kraje Okleštěk pravidelně informoval šéfa hnutí ANO Babiše.

Pana Koštu se rozhodli naši zastupitelé odvolat z postu hejtmana a já jejich rozhodnutí podporuji. Pan Košta ani nekomunikoval s náměstky z hnutí, nekoordinoval na kraji jejich práci se svou.
Andrej Babiš
český premiér

Případného hlasování zastupitelstva o jeho odvolání, o kterém dnes začali hovořit představitelé ANO, se Košta neobává. „Zda-li se (návrh na odvolání) objeví, nebo ne, i to je předmětem spekulací,“ uvedl Košta.

Košta dodal, že po nedělní výzvě k rezignaci jej už začali kontaktovat krajští zastupitelé. „Nemusím aktivně oslovovat zastupitele, protože mi volají, posílají SMS zprávy a píšou maily a chtějí se setkat. Setkáním se samozřejmě bránit nebudu,“ odpověděl Košta na dotaz, zda bude hledat podporu u zastupitelů.

Podle hejtmana může být za snahou o odvolání i jeho neochota odvolat ředitelku krajského úřadu. „Řekl jsem, že neshledávám manažerské pochybení na straně ředitelky,“ uvedl Košta, podle kterého „některým dosud není jasné“, že ředitele krajského úřadu neodvolává hejtman. „Ten předkládá pouze návrh, který musí mít tři důvody,“ upozornil Košta, podle nějž odvolání musí podepsat ministr vnitra. 

Řekl, že jeho jmenování lídrem ANO pro krajské volby mnohé členy regionální organizace hnutí zaskočilo. „Přišel jsem zvenku mezi lidi, kteří byli v hnutí pět let. Řada z nich si dělala mocenské nebo kariérní ambice a byli docela překvapeni touto volbou,“ podotkl Košta.

ANO: U Košty převládla nekoncepčnost

Pokud olomoucký hejtman Košta sám nerezignuje, hnutí ANO bude o jeho odvolání jednat s koaliční ČSSD a ODS. Krajský šéf ČSSD a náměstek hejtmana Zemánek již označil výzvu k rezignaci Košty za vnitřní věc hnutí ANO. ČSSD však podle dohody schválí případnou změnu. Odvolání Košty nebude bránit ani ODS.

„Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s
hnutím,“ tvrdí Okleštěk.

„Hnutí ANO řeší svůj interní problém, je to jejich právo. Nechci to komentovat, je jejich právo hodnotit hejtmana. Personální věci však máme ošetřeny. Pokud by přišli s jiným jménem, máme domluvu, že bychom jej schválili,“ řekl krajský šéf ČSSD Zemánek. Podotkl však, že jako „koaliční partner neshledal, že by bylo něco špatně“.

Poradenská smlouva s bývalým hejtmanem

Zástupci hnutí ANO také kritizují, že Košta zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován kvůli korupci. Košta měl s bývalým hejtmanem uzavřít poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasoval 45 tisíc korun měsíčně. Rozbořil byl přitom v říjnu 2015 obviněn v kauze Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi politiky, podnikateli a policisty.

Hejtman ale považuje výtky za bezdůvodné. Uvedl, že Rozbořila zaměstnal, aby ho seznámil s chodem úřadu. Podle Košty to byla obvyklá praxe a se stejným finančním ohodnocením i za jeho předchůdců. Podle něj šlo o smlouvu o předání funkcí, která byla uzavřena na tři měsíce. „Tato dohoda skončila 31. 1. 2017,“ řekl Košta. Rozbořila do rozhodnutí soudu považuje za nevinného.

Podotkl, že Rozbořila dlouhodobě zná z lékařské praxe. „Odmítám se s lidmi, které znám léta, stýkat v kanalizační síti,“ řekl doslova.

„Navíc jsem přišel z jiného segmentu, takže jsem potřeboval předat funkci, a to poměrně dost detailně. Mimochodem, některým z náměstků jsem taktéž podepsal, že oni si měli možnost s předcházejícími náměstky předat funkci,“ podotkl Košta.

Olomoucký exhejtman Rozbořil odmítl, že by dělal hejtmanovi Koštovi poradce, což je jeden z důvodů výzvy k jeho rezignaci. Pouze mu předával agendu.

Krajský předseda ANO připustil, že Koštovo případné odvolání zřejmě vrhne špatné světlo na krajskou koalici a především na hnutí ANO. Hejtman však podle něj činil zásadní a opakované excesy.

Okleštěk dodal, že ANO s Koštou nadále počítá v zastupitelském klubu hnutí. „Budeme ale vyžadovat poctivou práci pro hnutí ANO i celý kraj tak, jak je to samozřejmé u ostatních zastupitelů,“ doplnil krajský předseda. 

Hanácký večerník minulý týden s odkazem na své zdroje uvedl, že Koštu má ve funkci hejtmana nahradit právě člen krajské rady Okleštěk. „Pokud by se ten stal hejtmanem a rezignoval by současně na post poslance, vynesla by personální výměna do Prahy jeho náhradníka Milana Ferance,“ napsal večerník.

Výzvu k rezignaci jsem nepřijal. Důvody, které mi byly dány na stůl, považuji za zástupné problémy, nikoliv za skutkovou podstatu věci.
Oto Košta
hejtman Olomouckého kraje

Lékař Oto Košta byl hejtmanem Olomouckého kraje zvolen na ustavujícím zasedání zastupitelstva loni 8. listopadu. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM. 

  • Ústí nad Labem: Po volbách se na spolupráci dohodla hnutí ANO a PRO!Ústí, primátorem byl zvolen Josef Zikmund z ANO. V červnu 2015 ale koalice skončila, když část hnutí ANO na zastupitelstvu odvolala celou radu a dohodla se na spolupráci s Ústeckým fórem občanů. Primátorkou se stala Věra Nechybová, původně zvolená za ANO. Předsednictvo ANO poté oblastní organizaci v Ústí nad Labem zrušilo. Někteří bývalí členové založili nové politické hnutí Vaše Ústí.
  • Liberec: Hnutí ANO je v koalici se Změnou pro Liberec, její další fungování ale ohrožují spory. Rozpad hrozí zejména kvůli odvolání náměstkyně pro územní plánování Karolíny Hrbkové ze Změny, které s pomocí opozice prosadil primátor. V prosinci 2016 předsednictvo ANO zrušilo organizace v Liberci a ve Frýdlantu. Jako důvod uvedlo dlouhodobé porušování stanov, poškozování dobrého jména hnutí a neutuchající spory. Zastupitelé za ANO to odmítli, skutečné důvody podle nich leží spíš v mocenských zájmech několika jedinců. O členství přišel i liberecký primátor Tibor Batthyány, do obnovené organizace ANO už vstupovat nechce.
  • Opava: ANO utvořilo koalici se Změnou pro Opavu, ODS, KDU-ČSL a SNK Starostové a občané Opavy. Primátorem se stal Martin Víteček z ANO. V létě 2015 ale propukly uvnitř koalice spory, které vyvrcholily odvoláním radní Simony Horákové (ANO) a snahou o odvolání několika dalších členů rady. ANO se v Opavě rozštěpilo, rozpadla se tak i koalice ovládající radnici. V listopadu předsednictvo hnutí ANO místní organizaci zrušilo. Sociální demokraté, kteří byli dosud v opozici, vytvořili koalici se skupinou zastupitelů kolem Vítečka, zástupci KDU-ČSL a Změny pro Opavu a primátorem byl zvolen Radim Křupala z ČSSD.
  • Karlovy Vary: ANO se stalo součástí koalice v čele s Karlovarskou občanskou alternativou (KOA), v níž bylo ještě hnutí Karlovaráci. Jen dva měsíce po volbách na podzim 2014 vedení ANO karlovarskou organizaci zrušilo, potýkala se prý s vnitřními problémy a spory. V dubnu 2015 po vyloučení radní Ivany Hejnové z hnutí ANO ale vypukly spory, když Karlovaráci nechtěli radní odvolat, a koalice se následně rozpadla. KOA i ANO zůstaly součástí nové koalice, ustavené na začátku května, kterou tvoří ještě sociální demokraté a lidovci.
  • České Budějovice: Koalici po volbách utvořily ANO, hnutí Občané pro Budějovice (OPB), KDU-ČSL a TOP 09, primátorem byl zvolen Jiří Svoboda (ANO). V červnu 2015 ale původní koalice padla. Zastupitelé nejdříve odvolali náměstka primátora pro ekonomiku Pavla Matouška, později i primátora Jiřího Svobodu (oba ANO). Pro odvolání primátora hlasovali také tři členové ANO, za což byli z hnutí vyloučeni. Po tříměsíčním vyjednávání vznikla koalice nová, tvořená ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS, primátorem byl opět zvolen Svoboda.
  • Hodonín: V listopadu 2015 se na radnici rozpadla koalice složená z hnutí ANO, komunistů a Změny. Krátce poté vznikla nová koalice, na níž se domluvilo pět z osmi členů hnutí ANO, Změna, ČSSD a uskupení Pozitivně pro Hodonín. Zbylí tři členové ANO, tedy odvolaná starostka Milana Grauová, bývalý místostarosta Vojtěch Salajka a někdejší radní Roman Filip, skončili v opozici. Předsednictvo hnutí následně organizaci zrušilo.
  • Brno-sever: Letos v lednu předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v městské části Brno-sever. Místní organizace prý dlouhodobě nefungovala a nepracovala. ANO bylo po volbách v koalici a mělo i starostku, která ale v čele vydržela jen tři měsíce. Potom ANO skončilo v opozici.
  • Ostrava: V listopadu 2015 se rozpadla původní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, když byli na návrh primátora Tomáše Macury (ANO) odvoláni všichni náměstci a radní za sociální demokracii. Sociální demokraty po rozpadu koalice nově nahradilo hnutí Ostravak a ODS. Macura v čele města zůstal.
  • Zdroj: ČTK, ČT24