Podívejte se na razii ve Valdicích, inspekce našla mobily a zbraně

Praha - Inspekce a vězeňská služba našly při zátahu ve věznici ve Valdicích v noci ze středy na čtvrtek mobilní telefony a bodné zbraně. Akce s názvem Aréna byla preventivní, přičemž se nepotvrdilo původní bezpečnostní riziko, kvůli kterému inspekce do věznice vyrazila. Informovala o tom mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová. ČT24 získala video z razie přímo od GIBS.

Důvodem zásahu ve Valdicích, kam míří lidé odsouzení za závažné trestné činy či recidivisté, bylo podle mluvčí vyloučení jistého podezření. „Zákrok byl cílený současně do několika předem vytipovaných prostor zmíněné věznice,“ řekla. Inspekce neupřesnila, zda mířila kromě cel také do míst pro zaměstnance. Podle šéfa GIBS Ivana Bílka byly mobily a zbraně schovány v důmyslných skrýších. Věznici prohledalo zhruba 300 lidí z inspekce a vězeňské služby včetně zásahové jednotky. 

Ředitel GIBS Ivan Bílek:

„Akce je hodnocena jako velmi úspěšná. Předměty, které byly očekávány, byly nalezeny. Otázka je, čemu se podařilo zabránit.“

„Informace se podařilo na jednu stranu potvrdit, na druhou stranu bylo vyvráceno významné bezpečnostní riziko.“

Vedení Valdic se loni potýkalo s problémy. Ministerstvo spravedlnosti totiž odhalilo při kontrole závažná pochybení a podalo několik trestních oznámení pro podvody a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami. Například odběry odhalily přítomnost drog v krvi šesti z 307 vytipovaných vězňů. Na vězeňských celách se našly i mobilní telefony. Funkci později opustil ředitel věznice Karel Kocourek a jeho jeho první zástupce Milan Sim.

Valdice patří k nejtěžším typům věznic v Česku a s kapacitou přes tisíc míst patří k největším z takových zařízení. Míří tam muži s delšími tresty, recidivisté a jinak nebezpeční odsouzení. Je to jedna ze šesti věznic, kde jsou doživotně odsouzení. V současnosti si tam odpykává trest 1 158 vězňů, z toho je 19 odsouzených na doživotí.