Soud zastavil navážení zeminy do Vážan. Umělý svah dlouhodobě ujíždí

Nejvyšší správní soud (NSS) předběžným opatřením zakázal navážení jakéhokoliv materiálu na pozemky ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku, kam zeminu svážel spolek SVS Delta Racing Team. Vyhověl tak návrhu obce, která dlouhodobě poukazuje na to, že uměle navršený svah se sesouvá a ohrožuje protipovodňová opatření. Opatření NSS platí do doby, než soud rozhodne o její kasační stížnosti.

Spolek ve vyjádření pro NSS označil opatření za zbytečné. Aktuálně prý nic na pozemky nenaváží, bezprostřední újma nehrozí. Jako protiváhu geotechnického posouzení předloženého obcí nabídl spolek konkurenční inženýrskogeologický posudek.

Naopak obec problém s navážením materiálu řeší už od roku 2008. Podle tamního starosty se uměle navršený svah sesunul za poslední roky o několik desítek metrů a sesouvá se směrem k suchému poldru, který chrání Vážany před velkou vodou. Situací se loni zabýval kraj i policie.

Podle starosty byla sesunutá zemina už před rokem v blízkosti hráze
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Pozemky se musí vrátit do původního stavu

I přes nesouhlas spolku NSS opatření vydal. Připomněl, že úřady nařídily odstranit provedené úpravy terénu proto, že se částečně dostaly do rozporu s dřívějšími souhlasy stavebního úřadu. Nyní jde o to, v jakém rozsahu jsou úpravy nepovolené a zda nelze odstranit například jen jejich část.

Případné nové navážky by podle soudu situaci ještě zkomplikovaly. „Takový stav by byl jistě nežádoucí a dostával by se jednoznačně do rozporu s účelem provedeného správního řízení, jehož smyslem bylo, aby nepovolené terénní úpravy (či jejich části) byly z dotčených pozemků odstraněny,“ stojí v rozhodnutí.

Úřady v roce 2014 rozhodly o tom, že je potřeba lokalitu částečně uvést do původního stavu. Krajský soud v Brně ale vyhověl žalobě spolku, volal po důkladnějším přezkoumání situace a ověření proveditelnosti požadovaných úprav. Následovala kasační stížnost obce spojená s návrhem na předběžné opatření.