Brněnská charita slaví 25 let. Ročně pomáhá až 60 tisícům lidí

Charita nyní poskytuje až 150 služeb (zdroj: ČT24)

Přesně před dvaceti pěti lety založili tři dobrovolníci v Brně charitu. Organizace, která začínala v kanceláři o pár metrech čtverečních, dnes ročně poskytuje pomocnou ruku 60 tisícům lidí a hospodaří s půlmiliardovým rozpočtem a je největší neziskovkou v regionu.

Ve svých počátcích měla charita tři zaměstnance, nyní má již 1500 pracovníků a spolupracuje s téměř 16 tisíci dobrovolníky. „Když jsme v roce 1992 začínali, tak jsme spíše organizovali humanitární pomoc do zahraničí, tehdy byla válka v Jugoslávii, tak jsme vozili pomoc tam,“ popsal začátky brněnské charity ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Vůbec první pomoc, kterou charita rozjela, byla terénní ošetřovatelská služba, která funguje dodnes. Jen během loňského roku celkem 134 zdravotních sester ošetřilo přes 7 tisíc pacientů. „Za socialismu to byla sprostá slova, o smrti se nemluvilo, těžce nemocní a vozíčkáři byli za hradbami, to bránilo budování lepších zítřků,“ popsala zkušenosti bývalá vedoucí ošetřovatelské služby Helena Malášková. Činnost charity byla násilně pozastavena během totality.

Stejně jako ostatní lidé, kteří přispěli k obnovení charity, začali budovat službu rodinám, jež se staraly o těžce nemocné anebo umírající, z ničeho. „Bylo to nové téma, které bylo potřeba rozvinout. Neměli jsme žádnou klientelu, ta se teprve musela objevit. Pomohl nám ale kdekdo,“ dodala Malášková.

Domov svaté Markéty funguje už 23 let

První objekt, který charita otevřela, ale byl dům pro matky s dětmi v tísni. „Přesvědčili jsme představitele města, kteří nám dali k dispozici dům, kde vybudovali třicet bytů,“ okomentoval vznik Domova svaté Markéty, který je prvním objektem, jejž charita otevřela.

V současnosti ale pracovníci charity poskytují více služeb než pouze pro matky a děti. „Nyní charita provozuje 130 sociálních služeb, k tomu ještě rodinné, vzdělávací a zdravotní. Zaměřujeme se na lidi bez domova, lidi s mentálním anebo zdravotním postižením, drogově závislé, těžce nemocné, cizince, uprchlíky,“ vyjmenoval ředitel.

Ročně pomůže desítkám tisíc lidí

Ročně brněnská charita pomáhá až 60 tisícům lidí. „Za těch 25 let to tedy už bude částka, která půjde do desítek, ne-li stovek tisíc,“ doplnil ředitel. Podle mluvčí organizace Diany Tuyet-Lan Kosinové je charita navíc třetím největším zaměstnavatelem v regionu.

Brněnská diecézní charita se nejen zapojuje do tradiční Tříkrálové sbírky, ale také do potravinových sbírek a pořádá různé kampaně, jako jsou Noc venku, Koláč pro hospic anebo Den charity. Pomáhala také v zahraničí, například v Kosovu, Zimbabwe, v rumunském Banátu, v Moldavsku či Ukrajině.