Nájemníkům už třetí zimu netopí. Kvůli neprovedeným revizím plynu čelí obvinění z obecného ohrožení

Majitel bytového domu v bývalém hasičském domě na Malém náměstí ve Frýdku-Místku, Jakub Smolík, už třetí sezonu odmítá nájemníkům topit. Znalec Luboš Czyž nyní uvedl, že v domě nikdo neudělal revize plynového potrubí. Není zde ani podle znalce zajištěný neuzavíratelný přívod vzduchu z exteriéru.

Smolík již kvůli tomu čelí obvinění z obecného ohrožení. „Podle policistů nejen, že nezajistil kontroly plynových přípojek v domě, ale ohrozil také na životě šestnáct nájemníků,“ uvedl redaktor ČT Jiří Loučka.

Za to, že Smolík odmítá topit nájemníkům, byl už dříve nepravomocně odsouzen. Navíc je obviněn v další kauze, ve které měl dům získat podvodem.

Přestože nájemníkům netopí, majitel domu Jakub Smolík, jenž bydlí v jednom z bytů, předminulou topnou sezonu údajně téměř nepřetržitě větral. „Jeden z nájemníků zjistil proč. Ve sklepě našel načerno udělanou přípojku. Plynaři přijeli na místo a podezření potvrdili. Černou přípojku do bytu Jakuba Smolíka a souseda, který bydlí o patro níž, zavřeli,“ doplnil Jiří Loučka.

Teplo nechal Smolík vypnout poprvé v roce 2014. Tvrdil, že nájemníci platí příliš nízké zálohy a někteří prý dlužili za vyúčtování. Nájemníci to však důrazně popírají. Už dříve jim dal za pravdu i Okresní soud ve Frýdku-Místku, podle kterého se Smolík svým jednáním dopustil útisku.

Redaktor ČT: Nájemníci domu ve Frýdku-Místku druhou zimu mrznou

Kvůli tomu, jakým způsobem dům získal, je Smolík spolu se dvěma dalšími muži obžalován ze zpronevěry a podvodu. Dům z roku 1928 patřil Sboru dobrovolných hasičů Místek. Hasiči se na objekt tehdy složili. Bývala tam i hasičárna.

Sbor dobrovolných hasičů tak měl Smolík připravit o nemovitost za více než sedmnáct milionů korun. A problémy má Smolík i kvůli její dostavbě, kterou nezahájil, byť na to přijal miliony korun.