V ArcelorMittalu vybuchl plyn, devět lidí zraněno

Ostrava - Devět lidí bylo zraněno při výbuchu na plynovém hospodářství koksárenské baterie č. 11 v podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO). Mezi zraněnými jsou kromě Čechů čtyři Indové, kteří v době exploze byli zrovna na technické návštěvě baterie. Zranění utrpěli zejména popáleniny. Únik plynu nehrozí, uvedla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. AMO patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal.

Výbuch nastal v 10:15, jeho příčina ani rozsah podle mluvčí AMO zatím nejsou známy. „Jednalo se o explozi a zahoření středního rozsahu,“ uvedla. V této chvíli podnik postupně obnovuje provoz koksárenské baterie. „Paralelně s tím probíhá zjišťování rozsahu a příčin havárie,“ dodala.

Zraněni jsou i návštěvníci z Indie

Při havárii byli zraněni i návštěvníci, kteří do Ostravy přijeli z indické centrály ArcelorMittalu. Přijeli na technickou návštěvu. „Záchranáři ošetřovali celkem devět pacientů. Všichni byli při vědomí, s posádkami během ošetřování a transportu komunikovali,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Osm lidí převezly sanitky, jednoho muže přepravil vrtulník. „Čtyři z pacientů zůstávají na jednotce intenzivní péče, u všech pacientů je nasazena intenzivní protišoková léčba a jsou udržováni v umělém spánku za podpory dýchání,“ informoval mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Rozsah popálenin zraněných lidí se pohybuje mezi 10 a 40 procenty, jeden muž kromě toho utrpěl i poranění nohy a lékaři ho museli operovat. „Všichni jsou udržováni v umělém spánku a jsou napojeni na umělou plicní ventilaci. Nyní u nich probíhá intenzivní protišoková léčba a o dalším postupu se rozhodne během zítřejšího dne,“ uvedl Oborný. Ostatních pět zraněných leží na standardním oddělení.

Příčina zatím neznámá

Příčinu exploze zjišťují policisté, již bezprostředně po havárii na místě sbírali důkazy. „Ty budou důležité zejména pro stanovení právní kvalifikace a také případné právní odpovědnosti konkrétní osoby,“ poznamenala policejní mluvčí Soňa Šťětínská.

Výbuch zasáhl v dubnu 2009 i jinou ostravskou koksovnu. Tehdy v areálu Koksovny Svoboda zemřeli dva muži ve věku 51 a 55 let a další muž utrpěl zranění. V koksárně explodoval čpavkovod, na který dělníci montovali izolaci. Smrtelná poranění způsobila tlaková vlna při výbuchu a odlétávající trosky.

V ArcelorMittalu letos na následky zranění zemřeli dva lidé

V areálu AMO se letos staly dva smrtelné pracovní úrazy. V sobotu 27. října zemřel údržbář, kterého zasáhl elektrický proud. Černá Dvořáková řekla, že muž neměl žádná viditelná poranění, a tak zpočátku nebylo zřejmé, zda to byl opravdu pracovní úraz. To potvrdila až po několika dnech policie. V podniku zemřel také externí zaměstnanec, který spadl ze střechy. Jak uvedla mluvčí, zjistilo se, že byla porušena pravidla bezpečnosti práce, pracovník se nepřipoutal k záchytnému systému.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)