Požár na letňanském výstavišti způsobil až desetimilionovou škodu

Páteční požár stánků s občerstvením na výstavišti v pražských Letňanech způsobil předběžnou škodu osm až deset milionů korun. Informoval o tom obchodní ředitel provozovatele výstaviště František Martin Přívětivý. Oheň, který vznikl při práci s propanbutanovou lahví, podle něj zničil dva stánky včetně vybavení, okolní sezení a fasádu přilehlých veletržních hal.

Podle původních informací hasičů měl požár poškodit mimo jiné i výplně dveří a oken haly, plastové zastřešení, osvětlení a čtyři stánky; předběžnou škodu proto hasiči vyčíslili na dvacet milionů korun. Přívětivý nyní odhad snižuje na polovinu. Do škod zahrnul dva zničené gastrostánky s vybavením za více než dva miliony korun a výměnu fasády přilehlých budov za zhruba pět milionů korun.

Areál PVA Expo Praha nabízí celkem 105 000 metrů čtverečních krytých i venkovních ploch. Sedm moderních ocelových hal má rozlohu 35 000 metrů čtverečních. Na výstavišti se konají veletrhy, výstavy, sportovní akce, koncerty, konference, semináře, workshopy, kongresy a firemní prezentace.

Dva lidé se při požáru popálili

Hasiči ke zdejšímu požáru vyjeli v pátek krátce před polednem a kvůli nasazení sil a prostředků vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, který signalizuje velký požár. Velitel zásahu Miloš Němec na místě řekl, že požár vznikl při výměně propanbutanové lahve a několik dalších od něj následně explodovalo.

Zhruba 200 lidí z nedaleké haly bylo potřeba preventivně evakuovat. Dva muže z gastrostánku oheň podle mluvčího záchranné služby Dominika Horna lehce popálil na obličeji a rukou. Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová uvedla, že hasiči z objektu vynesli čtyři desetikilogramové propanbutanové lahve, které ochlazovali, aby zamezili dalším výbuchům. Případ nyní vyšetřuje policie.