Na Mostecku se konají opakované senátní volby. Ty podzimní byly podle soudu neplatné

Na Mostecku vybírají lidé v opakovaných volbách senátora (zdroj: ČT24)

Voliči na Mostecku vybírají v pátek a sobotu nového senátora. Podzimní volby, které vyhrála Alena Dernerová, totiž označil Nejvyšší správní soud za neplatné. Dernerová se o mandát uchází i tentokrát, celkem kandiduje devět lidí. Volební místnosti jsou v pátek otevřené od 14:00 do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00.

Dernerová původně kandidovala za Severočechy.cz, jenže vnitřní rozpory v tomto hnutí vedly k opakování voleb. Místopředsedkyně hnutí a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková totiž těsně před volbami stáhla kandidátku hnutí z krajských voleb i kandidaturu Dernerové do Senátu.

Jenomže zatímco v případě krajských voleb byla kandidátka Severočechů vyškrtnuta, tak Dernerová se voleb zúčastnit mohla, protože mostecký magistrát žádosti Jeníčkové nevyhověl. A právě proti tomu směřovala stížnost druhého křídla Severočechů, které nakonec vyhověl NSS.

Alena Dernerová tentokrát kandiduje pod hlavičkou neparlamentní strany Spojení demokraté - Sdružení nezávislých. O křeslo senátora se dále uchází olympionik Jiří Šlégr (ČSSD), lékař Jiří Biolek (STAN), ředitel základní školy Roman Ziegler (ANO), za TOP 09 jde do voleb stavbař Zbyněk Vodák. Za stranu Zdravého rozumu kandiduje aktivista za práva otců Jiří Fiala. Komunisté znovu vyslali do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou a Řád národa Jiřího Siebera.

Výsledky prvního kola voleb by podle odhadů Českého statistického úřadu měly být známy do sobotních 17:00. Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole více než 50 procent, tak se uskuteční druhé kolo. To by se konalo v pátek 3. a v sobotu 4. února.