Z Ostravy do Poruby jedním pruhem. Řidiči stojí v kolonách

Ostrava - Dopravu v Rudné ulici v Ostravě komplikuje montáž svodidel. Ta mají nahradit původní svodidla, která rozebrali zloději. Ve špičkách se na silnici tvoří i několikasetmetrové kolony. Komunikace je totiž kvůli opravě Svinovských mostů jedinou spojnicí ve směru z centra města do Poruby a provoz je vzhledem k probíhajícím pracím sveden jen do jednoho jízdního pruhu.

Z centra Ostravy do Poruby se jezdí pouze jedním pruhem. V dopolední špičce, kdy z centra míří tisíce aut, měří kolona zhruba půl kilometru. Řidiči načasování oprav u mostu přes Odru kritizují. Ředitelství silnic a dálnic, kterému komunikace patří, ale tvrdí, že opravu předem neplánovalo. Byla nutná kvůli předchozí práci zlodějů kovů. „Na silnici I/11 v ulici Rudná v Ostravě byla odcizena podpěrná konstrukce svodidel. Okamžitá oprava byla nutná z důvodu zajištění bezpečnosti na této silnici, tím spíše, že nám začíná už zimní sezona,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Nová svodidla budou stát napevno

Zatímco zloději získali za kov maximálně tisíce korun, oprava stojí statisíce. Místo jednoduché výměny ukradených dílů se totiž práce protahují. Původní svodidla byla rozebiratelná kvůli možnému přejíždění vozidel z jedné poloviny silnice na druhou. Nová svodidla budou smontována napevno. „Bylo majitelem a správcem silnice rozhodnuto, že svodidla budou přidělána napevno. Proto je potřeba kopat do země, betonovat a celý proces se prodlužuje,“ uvedl Jiří Maléř, mluvčí Ostravských komunikací.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Svinovské mosty by měly být zprůjezdněny do konce Vánoc

Ostravská ulice Rudná je teď jedinou trasou, která spojuje centrum města s částí Poruba a výpadovkou na Opavu. Druhá vede přes Svinovské mosty. Jenže právě směr z centra je kvůli rekonstrukci uzavřen. „Podle informací od zhotovitele vše nasvědčuje tomu, že by opravdu Svinovské mosty měly být v obou směrech průjezdné do konce letošních Vánoc, za předpokladu ovšem, že nedojde k výraznějšímu zhoršení počasí,“ sdělil Tomáš Sucharda (ČSSD), náměstkek primátora Ostravy.

Magistrát doporučuje řidičům, aby se místu opravy na Rudné vyhnuli bezplatnou jízdou po dálnici. Práce ve směru na Porubu skončí ve středu, ve směru do centra se bude opravovat po celý příští týden.