Turisté zaplavili Krušnohoří. Tamní radnice raději uzavře centrum Božího Daru

Události ČT: Krušné hory vyhlásily nulovou toleranci špatnému parkování (zdroj: ČT24)

Boží Dar se potýká s nebývalými potížemi kvůli špatně parkujícím řidičům, omezená parkovací místa obsazují do hor přijíždějící turisté. I další krušnohorské obce vyhlásily parkujícím řidičům nulovou toleranci. Města i rekreační areály mají rekordní návštěvnost. Vozy zaparkované v zakázaných zónách mnohdy komplikují zásobování hotelů, práci záchranářů i život místních obyvatel.

Parkovací místa v centru Božího Daru jsou určena místním a hostům hotelů. Kvůli autům zaparkovaným na zákazu došla policistům trpělivost a začali rozdávat pokuty. „Možná dva roky jsme to řešili spíše domluvou, ale opravdu jsme zjistili, že to nemá žádný efekt,“ říká strážník Michal Baláž.

Po nedávné vánici, která se Krušnými horami prohnala, leží na místech k parkování v centru Božího Daru sněhové bariéry. Provozuschopných 150 míst nestačí ani pro auta místních obyvatel. Radní se obávají zbytečných kolizí aut s lyžaři i nedostupnosti pro záchranáře.

„My jsme v lednu nikdy za celých 25 let neměli tolik lidí, jako máme teď,“ říká starosta Jan Horník (Nez.). Centrum Božího Daru proto hodlá radnice uzavřít, přístup ponechá jen místním lidem a hostům zdejších hotelů. Problémy ale řeší i Loučná nebo Abertamy.